I sommer skrev Bergens Tidende om kosovoalbaneren Mustaf Neziraj, som fortsatt oppholder seg i Norge, til tross for at han fikk avslag på oppholdstillatelse i 1995. 36-åringen har aldri fått noen dato for utsendelse, og til tross for en rekke avslag, klamrer han seg til håpet om å få bli i Norge.

Sterkt inntrykk

I går fikk Neziraj møte kommunalminister Erna Solberg, men hun kunne ikke love den fortvilede mannen noe som helst.

— Jeg leste historien i avisen, og den gjorde sterkt inntrykk på meg, men som kommunalminister har jeg ikke mulighet til å ta opp enkeltsaker. Jeg kan bare ta meg av prinsipielle saker. Derfor pleier jeg å si at jeg sannsynligvis den i norsk politikk som har minst å si når det gjelder enkeltsaker, svarte Solberg på Nezirajs innstendige spørsmål om å få saken behandlet politisk.

Understreker svakhet

Ministeren innrømmet imidlertid at saken peker på et betydelig problem i norsk asylpolitikk.

— Saken understreker hvor viktig det er å gi asylsøkere raskt og klart svar på søknaden, og deretter få transportert dem ut, dersom de får avslag. Vedtak må gjennomføres, vi skaper mye større problemer for søkerne dersom vi gir dem falske forhåpninger, sier Solberg.

Dermed måtte Neziraj gå fra møtet på Raftohuset uten å få tent noe nytt håp om å få bli i landet. Men til tross for at det ikke var noen løfter å få fra Solbergs side, har ikke kosovoalbaneren mistet troen.

— Jeg tror hun skjønte hva jeg mente, og håper det går bra. Jeg skal i hvert fall ikke miste håpet, sier han tappert.