Temmelig presis klokken 13 svinger Ingalis Apelthun Malmos bil opp utenfor galleriet, hun låser seg inn og slår av alarmen.

Men bortsett fra BT er det ingen kø utenfor. Ikke ikke denne søndagen heller. Det kan Ingalis raskt slå fast. Hun er fungerende daglig gallerileder.

Sant å si er det lenge siden den permanente kunstsamlingen samlet de store besøkstall.

— Bare 34 besøkende de fem siste månedene, kunne politisk valgt styremedlem Glenn Bjærum i stiftelsen Roald Tellnes Kunstsamling fortelle i VestNytt sist tirsdag. 13 av de 23 siste søndagene hadde ikke galleriet hatt besøkende i det hele tatt. Bjærum er visstnok ikke den eneste som er frustrert over det labre besøket i Haganes-galleriet.

— Slike besøkstall kan vi ikke leve med, sier han til BT. Det koster stiftelsen ca 100.000 kroner årlig å drive galleriet. Det meste er tilskudd fra Fjell kommune.

Taus dørbjelle

Det er 15 år siden Fjell kommune fikk den store bildegaven fra Roald Tellnes. At ca. 200 av de 260 bildene fremdeles står lagret på rådhuset, gjør ikke frustrasjonen mindre.

— Stiftelsen har ikke økonomi til å få bildene rammet inn, sier Bjærum. Han mener at eneste løsning er at Roald Tellnes løser stiftelsen fra gamle avtaler og gir den anledning til å oppsøke publikum der publikum finnes.

— Kunstsamlingen bør relokaliseres et annet sted i søre Fjell, mener Bjærum.

— Eller kanskje skulle vi tenke radikalt og plassere samlingen i en buss og kjøre rundt med den, sier han.

Ikke helsvart

Men helsvart er det ikke. Forleden søndag var det folk innom som kjøpte bilder for femten tusen kroner, forteller Apelthun Malmo, som også er gallerivakt denne søndagen.

— Men klart det er leit at ikke flere besøker galleriet, det hadde denne utstillingen fortjent, sier hun, mens hun tenner stearinlys og gjør det koselig blant kunsten. Når publikum svikter kan hun ikke gjøre stort annet enn å bruke åpningstiden til å ommøblere litt på bildene og å vaske.

— Tanken på at flere av samlingens lagrede bilder kunne kommet i sirkulasjon på veggene rundt om i kommunens bygg, har slått meg, sier hun. Også denne søndagen har hun god tid til å filosofere, dørbjellen holder seg taus til stengetid.

Publikum uteblir, men enkelte har opp gjennom årene etterlatt inntrykk i gjesteboken. Der blomstrer det.

«Spreke bilder - overraskende med bilder på vår vei». «Noen av bildene var veldig kule». «Fine bilder, flott lys». «Dette er kjempeflott». «Her er noko for einkvar smak».

Jo da, det er nok håp for Haganes-bildene.

INGEN TRENGSEL: Det er sjelden kø foran bildene i den permanente kunstsamlingen på Haganes på Sotra, konstaterer Ingalis Apelthun Malmo.
oddleiv apneseth
IKKE KØ: Det er relativt stille rundt galleriet på Haganes like etter åpning søndag ettermiddag.
oddleiv apneseth