Mandag var utsendinger fra kraftbransjen i Sunnhordland samlet til generalforsamling for regionens egen kraftprodusent.

Da tiden var kommet for valg av medlemmer og varamedlemmer til styret, ble det lest opp en liste med 16 navn. 16 menn og ingen kvinner.

Samtlige 16 ble valgt. Uten debatt.

Fikk refs

Da reiste fylkespolitiker Hans Otto Robberstad (A) seg og refset forsamlingen for manglende vilje til å tenke likestilling.

— Med støtte fra fylkestinget har vi skrevet og bedt alle kommuner, institusjoner, bedrifter og organisasjoner om å sørge for kjønnsbalanse i sine styrer. Stort sett får vi positive tilbakemeldinger. Da er det forstemmende å oppleve slikt, sier Robberstad til BT.

Ikke tunge nok

Kjønnsbalansen i styret til SKL var tema da aksjonærene samråde seg før mandagens generalforsamlingen, forteller gjenvalgt styreleder Ole Vidar Lunde.

Uten at aksjonærene klarte å fremme en eneste kvinne.

— Det har ikke vært kvinnekandidater som vi ville foreslått, sier Lunde.

— Hva synes du om å lede et styre helt uten kvinner?

— Det synes jeg er helt greit, sier Lunde som mener kvalifikasjoner er viktigere enn kjønn.

Rådmann i Fitjar, Harry Herstad, er tidligere sjef i SKL. Herstad er rykende uenig med dem som mener ingen kvinner i Sunnhordland er kvalifisert for å styre kraftbransjen.

— Det er flust opp av dyktige damer i Sunnhordland. Men jeg vet jo at det kan være vanskelig å få de flinke damene til å interessere seg for en typisk mannsbransje som kraft, sier Herstad.