Etter 11 timer i retten, fant tingrettsdommer Håkon Rastum det ikke forsvarlig å skulle skrive fengslingskjennelsen i Dung-saken i kveld. Dermed får den savnede 22-åringens svigerfamilie ikke vite før i morgen om de blir varetektsfengslet.

— Det blir ikke forsvarlig å komme i mål med en ordentlig kjennelse, nå når det er blitt så sent, sier Rastum til bt.no.

Han sier kjennelsen vil være klar ved 13-tiden i morgen.

Brøt referatforbudet

Det var tilløp til dramatikk i tinghuset da forsvarer Mikkel Mundal i dag improviserte en pressekonferanse utenfor rettssalen.

Etter at hans klient, Dung Tran Larsens ektemann, hadde forklart seg for retten i flere timer, kom Mikkel Mundal ut på gangen til det ventende pressekorpset.

Der begynte han å referere opplysninger fra det lukkede rettsmøtet. Etter domstolloven er det i utgangspunktet alltid referatforbud ved fengslingsmøter, dersom det ikke er opphevet etter ønske fra en av partene.

Sett etter 23. juni

Mundal fortalte blant annet at tre vitner skal ha sett Dung etter 23. juni, som politiet hittil har betegnet som den siste sikre observasjonen av Dung utenfor familiens hjem. Etter denne datoen finnes det heller ikke elektroniske spor etter 22-åringen.

Etter det bt.no kjenner til, regner ikke politiet disse observasjonene som så sikre at de har villet legge vekt på dem.

Ble kalt inn til dommeren

Mundals improviserte pressekonferanse der han la frem detaljer fra etterforskningen pågikk i flere minutter, før politijurist Sidsel Isachsen kom ut.

– Steike, utbrøt hun, før hun straks gikk for å hente dommeren.

Tingrettsdommer Håkon Rastum, som leder fengslingsmøtet, kom til, og kalte Mundal til seg.

Etter noen minutter med dommeren kom Mundal tilbake til det ventende pressekorpset.

— Jeg vil anmode om at dere ikke går videre med det jeg har fortalt. Jeg håper det blir respektert, sa han.

Får ikke innsyn

Politiet krever de fire fengslet på bakgrunn av bevisforspillelsesfare, og har fått rettens medhold i at forsvarerne ikke skal ha innsyn i alle politidokumentene.

Retten har også avgjort at advokatene får høre alle de siktedes forklaringer, men at advokatene ikke får fortelle sine egne klienter hva de har hørt.

Advokatene er misfornøyd med denne taushetsplikten. De vil derfor bare være tilstede i rettslokalet når deres egne klienter forklarer seg.

Dermed ble det en lang dag i retten for de siktede, som en etter en gikk inn og forklarte seg. Utpå ettermiddagen fikk moren problemer med ryggen, og politiet kjørte henne til legevakten for behandling.

Fire fremstilles for fengsling

Dungs ektemann (32), hennes svigermor (59), svigerfar (62) og svoger (34) er alle siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap.

Litt før klokken 09.30 ble de fire siktede kjørt inn på plassen foran tinghuset i en Mercedes Sprinter buss. Bussen tok en stor bue og parkerte tettest mulig inntil en sidedør i kjelleretasjen. Deretter ble de fire siktede ført inn i kjelleren, en etter en, mens et stort antall pressefolk fotograferte.

Tre av de siktede dekket seg til med med tepper og klesplagg, mens Dungs svigerfar viste ansiktet.

- Alle vet hvem vi er

De siktede konfererte like etter med sine advokater, som trolig har fått tilgang til politidokumenter i går kveld eller i løpet av morgenen. Ved rettslokalet forklarte likevel Dungs svigerfar hvorfor han lar være å skjule ansiktet, i motsetning til resten av familien.

— Alle vet jo hvem vi er likevel, sa han.

Ved 12.40-tiden var fengslingsmøtet fortsatt ikke kommet ordentlig i gang. Advokatene diskuterte hvordan fengslingsmøtet skulle skje, og hvilke politidokumenter forsvarerne skal få innsyn i.

— Alle forsvarere ønsker alltid fullt innsyn, sier Jørgen Riple, svigerfarens forsvarer.

Fare for bevisforspillelse

Årsaken til at politiet holder kortene tett til brystet, er at de ikke ønsker at familien skal kunne samkjøre sine forklaringer.

– Det gjør vi på grunn av risikoen for å forspille bevis, ved at de siktede enten kan påvirke hverandre eller samkjøre sine forklaringer, sier etterforskningsleder Tore Salvesen til NTB.

Alle de fire fremstilles samtidig i samme fengslingsmøte, og politiet begjærte lukkede dører da møtet startet.

Dung Tran Larsens ektemann, svoger og svigerforeldre ble alle pågrepet i sitt hjem torsdag formiddag . De er siktet for drap, alternativt frihetsberøvelse.

Etter pågripelsen har politiets krimteknikere saumfart familiens eiendom. Likhunder er også brukt på eiendommen.

Søkte i Rådalen

Fredag var også de to svenske hundene ved avfallsanlegget i Rådalen, der de søkte etter spor i containerbiler som Dungs ektemann skal ha brukt i sin jobb.

Se video fra bossplassenEtter søket, som varte i om lag et kvarter, reiste hundene sammen med de svenske hundeførerne rett til Flesland for å dra hjem til Sverige.

Muligheten holdes åpen for at en eller begge hundene kan komme tilbake for å foreta nye søk over helgen.

Svigerfar nektet avhør

Mens ektemannen, svogeren og svigermoren til Dunger blitt avhørt av politiet, har svigerfaren etter råd fra sin advokat ikke villet forklare seg før forsvareren får innsyn i politiets dokumenter i saken.

Også fredag ble det gjennomført avhør med noen av de siktede.

— Jeg vil ikke kommentere hvem av dem som har latt seg avhøre i dag. Jeg kan heller ikke si noe om hva som er kommet frem i avhør, sier Opdahl.

Nekter skyld

Alle de fire siktede har gjennom sine forsvarere gitt uttrykk for at de er sjokkerte over pågripelsen.

Ifølge politistasjonssjef Tore Salvesen ved Laksevåg politistasjon bygger politiet siktelsen mot svigerfamilien på en kjede av indisier.

— Indisiekjeden bygger på det som har vært tema i etterforskningen: Avhør, elektroniske spor, vitner som vet noe eller som har sett noe, sier politiinspektør Tore Salvesen.

Politiet utelukker ikke at siktelsen mot en eller flere av de fire siktede kan bli endret.

PÅGREPET: Dungs svoger dekket seg til med et klesplagg da han passerte det ventende pressekorpset torsdag.
GORDON ANDERSEN
BLE STOPPET: Advokat Mikkel Mundal ble tatt til side og satt på plass av tingrettsdommer Håkon Rastum da han ga pressen opplysninger fra det lukkede rettsmøtet.
Hommedal .Marit
KRIMTEKNIKERE PÅ PLASS: Politiet har lett etter spor i familiens hage og hus.
FINN ARNESEN
PRIVAT
UDEKKET: Dungs svigerfar er den eneste av de siktede som ikke dekker til ansiktet. Her er han fotografert under pågripelsen torsdag.
Silje Katrine Robinson