IKEA skal bygge verdens dyreste IKEA-butikk i Åsane. I dag har Miljøverndepartementet opprettholdt Fylkesmannen i Sogn og Fjordane sitt vedtak, bekrefter Ingeborg Sæveraas Andreasen overfor Åsane Tidende.

Alle protester mot bygging på det 120 mål store området ved Nyborg har dermed vært nytteløse.

-Vi har ikke fått bekreftet dette selv, men dersom det stemmer er det er den gladeste dagen i Ikea sin historie, sier Ikea-sjef Odd Rune Bjørge til Åsane Tidende .

IKEA-jubel

-Vi har jobbet så hardt for å få dette til. Dette er den beste julepresangen vi kunne få. Dette vil skape en enorm motivasjon for de 370 ansatte som vil få være med å bygge opp verdens mest moderne og nyeste varehus. Endelig skal vi få vise Ikea-sortimentet slik det skal være, jubler Ikea-sjefen.

Området ved Åsane gamle kirke har vært kalt en naturperle og protestene har vært sterke.

— Verdens ledere møtes nå for å løse klimakrisen, men i Åsane så sier altså miljøpartiet SV ja til en god gamnmeldags klimabombe fra IKEA, sier Espen Edvardsen som er fylkesleder i Naturvernforbundet i Hordaland.

— Vi vil forsette å kjempe for en natur-og klimavennlig utvikling av Åsane og andre bydeler i Bergen, forteller Edvardsen og sier at det er helt tydelig at dagens lovverk og forvaltning ikke er god nok til å få den klima-og naturvennlige utviklingen politikerne sier at de ønsker.

Kjøpesenterforskriften

  • Utbyggingen vil ødelegge et våtmarksområde som er hekkeplass for rødlistet fugl, og bidra til ytterligere vekst i biltrafikken med negative konsekvenser i form av støv, støy og klimautslipp. Det er tragisk at Miljøverndepartementet er mer opptatt av å støtte IKEA enn å hindre naturødeleggelser, sier Sondre Båtstrand, lokallagsleder for Miljøpartiet De Grønne i Bergen.

— For halvannet år siden skrøt Erik Solheim av nye og strengere regler for etablering av kjøpesentre, fortsetter han.

— Nå gir Miljøverndepartementet grønt lys for IKEAs ødeleggelser i Åsane. Kjøpesenterforskriften blir latterliggjort av departementet, mener han.

Hva synes du om vedtaket? Si din mening her.

Ove Landro