Natt til lørdag landet artsfiskeren en av sine gjeveste fangster et sted på Sotra. Som førstemann her til lands fikk han en strandtangbrosme på stang. Nå har han logget så mange som 70 arter.

Det var nettstedet Hooked.no som omtalte saken først.

— Hva er det som driver deg?

SMÅTT OG GODT: Kim Rasmussen bruker mye tid på å finne ut hvordan fisken lever før han går ut for å fange dem. Her med en skrubbe.
PRIVAT

— Det er mestringen ved å finne ut mest mulig om artene og hvordan de lever, for deretter å bruke kunnskapen til å fange dem. Det er et nitidig arbeid og kan gjerne kalles en vitenskapelig hobby, sier Kim Rasmussen. - Det er altså ikke størrelsen det kommer an på, slik som for de fleste andre fiskere?

— Definitivt ikke. Det spiller ingen rolle om fisken veier noen gram eller flere kilo. For oss som driver artsfiske handler det om å fange flest mulig arter. Fiskene behandler vi skånsomt og slipper dem ut igjen etter at de er fotografert, forteller Rasmussen. De minste fiskene han får, slår ikke en gang ut på vekten.

Fyrstikkhode

Men selv småfisk får Rasmussen til å skjelve når en ny art er kroket.

— Da jeg forstod det var en strandtangbrosme ble jeg skikkelig shaky. Det var stort, forteller førstefiskeren.

For å fange de minste artene kreves smått utstyr. De minste krokene er en firedel av et fyrstikkhode.

— Vi bruker gjerne ett egg av rekerogn på slike kroker. Det tar kanskje ti minutter å få festet agnet. Om det faller av er det rimelig frustrerende. Som du forstår krever slik fiske mye tålmodighet, sier forteller artsfiskeren.

Knekker koder

To ganger har Rasmussen gjort seg bemerket ved å være førstemann til å fiske en art her til lands. I mai tok han en nordlig tangbrosme som tilhører sammen familie. Det hadde ingen gjort før ham.

- Sære greier?

SJELDEN: Om du ikke visste hva en glasskutling er ser den slik ut.
PRIVAT

— Hehe, det kan du si. Men det er veldig gøy. Og som sagt handler artsfiske om å knekke koder. Jeg går temmelig systematisk til verks. Først er det teori via litteratur, deretter litt synsing og en god porsjon flaks. Man kommer langt bare ved å være mye ute på steder der fisken kan ha tilhold, sier Kim Rasmussen.

Hørt om hornkvabbe?

Han forteller at det er mange som driver slikt fiske. Det finnes forumer og grupper der hornkvabbe, glasskutling og strandtangbrosme hører med til hverdagspraten. De diskuterer fiskemetoder og mulige teorier om hvor artene finnes. Fisket foregår i stor grad på nattestid.

— Jeg bruker hodelykt og utforsker steinurer og kaier. Om natten er det ikke lysbrytning på overflaten og med lykt kan bunnen utforskes på en helt annen måte, forklarer Kim.

- Hva er målet?

— I Norge er det en som har 115 arter på sin liste. Å komme opp i samme antall må være mulig.