Flere bydeler har allerede slanket hjemmehjelpstjenesten sin. Bedre blir det ikke med budsjettforslaget byrådet i går la frem.

Skuffet og såret

Forrige uke fikk lungesyke Tore Herstad beskjed om at han selv måtte ta ansvaret for å få matvarer i hus. Den 67 år gamle mannen fra Olsvik har de siste tre årene vært lenket til en oksygenmaskin. Hjelpebehovet hans er stort.

— Jeg ble fortalt at jeg måtte da ha noen i familien som kunne gå ærend for meg. Jeg forklarte de i bydelen at det ikke var så enkelt. Da fikk jeg høre at jeg sikkert hadde behandlet ungene mine så dårlig at de ikke ville besøke meg, sier Herstad.

Uttalelsen sårer fremdeles. Han hadde håpet på litt ekstrahjelp i de tre ukene kjøpmannen han vanligvis får hjelp av er på sydenferie.

Liten service

Ekstraservice er det ikke rom for innen bydelenes knappe budsjetter.

— Jeg har fått løfter om hjelp til å vaske huset to ganger i måneden. Men det er slett ikke alltid det kommer noen hjemmehjelp, sier Herstad. På det verste ventet han i syv uker på husvask.

— Hjelpen bare uteblir. Det er sjelden noen gidder å gi beskjed om den blir gitt eller ikke, sier Herstad.

Han har bare godt å si om de som kommer hjem til ham og hjelper ham, men systemet og hjemmehjelpstjenesten er han slett ikke fornøyd med.

— De sier at de ikke har nok folk og at de ikke har penger til å ansette flere. Jeg synes ikke det er rett og riktig at ikke Norge skal ha råd til å hjelpe folk som trenger hjelp, sier Herstad.

Forsvarlig

Byråd Kristin Ravnanger viser til at hjemmehjelpstjenesten de siste fire årene er løftet.

— I utgangspunktet mener jeg vi har et forsvarlig nivå, men samtidig er dette et område en kanskje hadde ønsket det var mulig å gjøre mer, sier Ravnanger.

Hun håper det skal hjelpe på når 50 flere eldre får plass på sykehjem i løpet av neste år. Bystyret har flere ganger etterlyst en vurdering av behovet for hjemmehjelp i kommunen. Heller ikke til denne budsjettrunden er det gjennomført en behovsanalyse.

OKSYGENMASKIN: Tore Herstad (67) har vært lenket til denne oksygenmaskinen i tre år. Likevel får han ikke hjelp til å foreta daglige innkjøp.
FOTO: ERIK BREKKE