Galleriet, julaften klokken 12.30: Det er bare en halvtime igjen å gjøre det på, for de som ikke har alle gavene klare under juletreet. Men det er ikke akkurat panikk i kjøpesenterluften.

Alf Henrik Pettersen er en av få julehandlende som er ute i aller siste liten, og for ham har det ingenting med dårlig planlegging å gjøre. Han synes julaften er en glimrende dag å rusle rundt på handletur.

— Det er lite folk i butikkene, og alle er i godt humør. Jeg har noen kosepresanger jeg bevisst utsetter til julaften. Men nå skal jeg bare hente et brød, så er alt klart, sier han.

Tredje forsøk

Litt mer antydning til stress er det å spore hos Anne Lyngstad fra Trondheim. Hun feirer jul hos familien i Bergen, og hadde egentlig med seg gaver hun hadde kjøpt før hun dro. Men da hun kom til Bergen viste det seg at femåringen i huset hadde

— Han ønsket seg en dinosaur, men da jeg kom frem satt han og lekte med akkurat den som jeg hadde kjøpt, sier hun.

Dinosauren ble byttet i en lekebil, men også denne viste det seg at femåringen hadde fra før. Og da måtte trønderen ut på handletur igjen.

— Nå er det tredje forsøk, sier Lyngstad mens hun pakker inn noe femåringen forhåpentligvis ikke har fra før.

Menn handler sist

Hos BR Leker i Galleriet kan Benedicte Brakstad bekrefte mytene om hvem som utsetter handlingen til siste liten.

— Det er mest menn, i år som i fjor. Men det er en del kvinner også. En del finner plutselig ut at de har kjøpt det samme som noen andre, og som er inne og bytter på forhånd, sier hun.

Hun bekrefter at det er rolig de siste timene før kassaapparatene og kortterminalene slås av for julen.

— Men det har vært fullt kjør frem til i dag. I år har folk en handledag mer enn i fjor, og det er gjerne noe av grunnen til at det stille her i dag, sier hun.

I SISTE LITEN: Alf Henrik Pettersen liker å handle på julaften, og utsetter noen av gavene helt bevisst. Foto: Jan Oklum