— Hvordan skal Ingebretsen komme seg til Eidsvoll med tog?

— Hun må rett og slett møte opp på Gardermoen, henvende seg i billettluken og spørre om det togsettet som er tilrettelagt for rullestolbrukere går den dagen, og eventuelt når det går, forteller Åge- Christoffer Lundeby, vakthavende informasjonssjef i NSB.

— Men hva hvis dette ene togsettet ikke går denne dagen?

— Da har vi dessverre ikke noe tilbud til henne.

Hanne Ingebretsen må altså gamble på at det ene togsettet er i trafikk akkurat den dagen hun kommer med fly til Gardermoen. Og helst skal det passe sånn noenlunde tidsmessig også.

— De nye lokaltogene har innebygde ramper, men det er ikke alle stasjoner som har riktig høyde på perrongene, forteller Lundeby.

Det er dermed ingen garantier for at Ingebretsen kommer seg av på riktig sted, selv om hun reiste med ett av de nye lokaltogene. Og perrongene er det Jernbaneverket som har ansvaret for.

NSBs tilbud om drosje ble lagt vekk 1. mars i år. Ifølge Lundeby er dette delvis fordi interesseorganisasjonene, deriblant Norges Handikapforbund (NHF), ønsket det. Men fra handikapforbundets side blir det presisert at dette var fordi det ikke skulle ha vært noe behov for slike ordninger.

— Toget skal i prinsippet være tilgjengelig for alle, og da ønsker ikke vi slike særordninger, sier Astrid Strøm i NHF.