Kom hviledagen i hu, så du holder den hellig! (2. Mos 20:8)

Byggearbeidene på Øvre Kråkenes ble stoppet i slutten av mars, etter at Arbeidstilsynet avslørte grove brudd på arbeidsmiljøloven. Etter at Sæles estiske arbeidere gjenopptok arbeidet like før påske, har ikke den stille uke blitt like rolig som naboene kunne ønske. Både skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag har det vært saging og hamring i tømmerhuset.

— Det er trist at Sæle fronter kristne verdier på den ene siden og gjør noe helt annet, sier en av naboene, som flere ganger har reagert på støy fra byggeplassen.

— Jeg plages ikke av det på dagtid, men jeg synes det er rart at de frakter materialer sent på kvelden, helt frem til midnatt. En gang våknet jeg av hamring og banking i totiden om natten. Da var det like før jeg fløy ut i pyjamasen. De holder på om søndager også, sier naboen.

Du skal gi akt på hviledagen og holde den hellig, slik Herren din Gud har befalt deg! (5. Mos 5:12)

Inspektør Kurt Halås i Arbeidstilsynet sier at det kreves dispensasjon for å kunne drive bygningsarbeider på søn- og helligdager. - Jeg har ikke mottatt noen dispensasjonssøknad fra Kristen Mediaallianse Holding, sier Halås. Det er Kristen Mediaallianse Holding AS som har bestilt tømmerhuset, og som står oppført som byggherre. Finn Jarle Sæle er leder i selskapet og redaktør i den kristelige ukeavisen Norge IDAG.

Han sier han ikke kan ta ansvar for hvordan arbeiderne jobber.

— Det er et estisk selskap som bygger dette huset, og så har vi opsjon på å kjøpe det. Vi er bare en kunde, hevder Sæle.

— Du har vel et ansvar som byggherre?

— Kristen Mediaallianse Holding er ikke byggherre.

— Hvem er det da?

— Det vil jeg ikke si. Jeg er ingen angiver. Jeg vil ikke bidra til at de blir hengt ut gjennom røverjournalistikk i BT.

Dere må heller ikke bære noe ut av husene deres på sabbatsdagen og ikke utføre noe arbeid. Dere skal holde hviledagen hellig, slik som jeg har befalt deres fedre. (Jer 17:22)

— Men ifølge Arbeidstilsynet er det ditt selskap som er byggherre, og ansvarlig for at arbeidsmiljøloven følges?

— Det jeg kan si er at vi selvfølgelig kan fremføre våre ønsker, som kunde, sier Sæle.

— Har dere søkt om dispensasjon for å la arbeiderne jobbe i påsken?

— Selvsagt ikke!

— Det betyr vel at de har jobbet ulovlig?

— Det har jeg ikke tatt stilling til. Men vi er selvfølgelig ikke interessert i at de skal snekre på tak på helligdager.

Senere ringer kristen-redaktøren tilbake.

— Nå har jeg bedt om at dette skjerpes inn, slik at det ikke gjentar seg. Vi ønsker ikke å være til sjenanse for naboene, sier Sæle.

Men vil dere ikke lyde meg og holde hviledagen hellig, men kommer med bører inn gjennom Jerusalems porter på sabbatsdagen, da setter jeg ild på portene. Den skal fortære borgene i Jerusalem og skal ikke slokne. (Jer 17:27)

ARNE NILSEN (foto)