GARD STEIRO

ROY HILMAR SVENDSEN

OVE OLDERKJÆR

INGUNN RØREN

— Motivet er en gåte, sier politiadvokat Thor Buberg ved Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt.

Etter halvannet døgns etterforskning kan politiet ikke forklare hvorfor fire mennesker måtte dø i eneboligen på Våga i Sveio kommune.

Kripos på plass

Allerede mandag begynte kriminalteknikerne den systematiske jakten på spor i familien Stølens avsidesliggende bolig. I går morges fikk det lokale politiet bistand av tre etterforskere fra Kripos.

Politiet føler seg nå sikre på at Oddvard Stølen (50) drepte sin kone og to yngste døtre, og deretter avsluttet han sitt eget liv. En hagle ble funnet like ved ham.

— Det er ikke funnet noe annet våpen enn haglen, bekrefter Buberg.

Foreløpig vil politiadvokaten ikke si hva som har hendt inne i boligen.

Han forteller verken hvor de døde ble funnet, om det var i samme eller flere rom, eller hvordan Kari, Nora og Stina Stølen ble drept.

Politiet forsøker nemlig å skåne de pårørende, spesielt den 21 år gamle storesøsteren som mandag fikk vite at familien hennes var utslettet.

— Av hensyn til de pårørende vil vi ikke fortelle hvordan de fire døde før det foreligger en foreløpig obduksjonsrapport, sier Buberg.

De døde vil bli obdusert ved Gades institutt torsdag. Politiet venter rettsmedisinernes rapport samme dag.

Drept i helgen

Den siste sikre observasjonen av familien skjedde natt til søndag. Da ble Oddvard Stølen og datteren Nora observert i en bil.

Søndag ettermiddag var de invitert til en sammenkomst på Bømlo. Kari og Oddvard Stølen dukket aldri opp.

— Opplysningene vi har fått hittil, tyder på at drapene har skjedd i løpet av helgen, kanskje før søndag ettermiddag. Vitner har forklart at huset da var mørklagt. Familiens bil sto parkert utenfor, sier Buberg.

Mandag morgen kom en drosjesjåfør for å hente yngstedatteren Stina. Den multihandikappede 12-åringen satt i rullestol, og ble hver dag transportert til og fra skolen med taxi.

Denne dagen kom imidlertid sjåføren til mørkt hus. Det var svært ulikt familien ikke å gi beskjed hvis Stina ikke skulle hentes. Drosjesjåføren ble derfor bekymret.

Det samme ble Olav Bergmål, rektor ved Sveio skule. Han ringte rundt for å finne ut hva som hadde skjedd.

Ved 1630-tiden kjørte en slektning av Stølen opp til boligen. Han kom til låst dør, men krabbet inn et åpent vindu.

Klokken 1639 gikk drapsalarmen ved politisentralen i Haugesund. Fire mennesker kan da ha ligget døde over et døgn.

Venner avhørt

I Sveio stiller alle det samme spørsmålet: Hvorfor dreper en familiefar de som står ham aller nærmest?

Politiet leter systematisk, men kan foreløpig ikke gi et fullgodt svar.

— Vi forsøker gjennom avhør å finne frem til et motiv, sier Buberg.

I går kveld hadde ti personer forklart seg for politiet i Haugesund. Naboer, venner og bekjente ble kalt inn for å gjøre rede for deres kjennskap til saken.

— Hensikten er å skaffe oss et bilde av den avdøde familien. Vi har fått mange nye opplysninger, men ingenting av stor interesse for etterforskningen.

I dag skal flere personer avhøres. Samtidig fortsetter de tekniske undersøkelsene ved åstedet.

Skadet i arbeidsuhell

Naboer og venner av familien er i sjokktilstand. Oddvard og Kari Stølen får de beste skussmål.

— Det var ingenting unormalt ved dem. Vi har aldri hørt dem krangle eller klage. Tvert imot var de svært positive mennesker. De viste stor omtanke både for hverandre og kretsen rundt dem, sier Esther Grønås til Bergens Tidende.

Forholdet mellom far og den handikappede Stina blir betegnet som meget nært. Oddvard Stølen var ofte ute og trillet datteren i nærmiljøet.

Det eneste naboer har merket seg, var at familiefarens helse begynte å skrante. For få år siden skadet han seg stygt i en arbeidsulykke, og slet i lang tid med store ryggsmerter.

Venner forteller at en sykemeldt Oddvard Stølen i fjor skal ha uttrykt bekymring for at han ville ende opp som ufør.

Samtidig er det klart at 50-åringen siden 17. juni fjor har gått uten jobb. Da ble fraktebåten MS «Barium» lagt i opplag grunnet manglende oppdrag, og skipper Stølen ble arbeidsledig.