ROY HILMAR SVENDSEN roy.svendsen@bt.no

33-åringen som mandag stod tiltalt for vold, kjøp og besittelse av kokain og ulovlig besittelse av skytevåpen ble i går dømt av byretten på alle punkter. På kokainspørsmålet vedgikk mannen straffskyld, men erklærte seg ikke skyldig på de øvrige tiltalepunktene. Pistolen hevdet han var nødvendig for egen sikkerhet etter at han mottok trusler fra det kriminelle miljøet i Åsane på grunn av sitt engasjement i opprullingen av drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

Skuffelse – Resultatet er svært skuffende, sier mannens advokat, Tor Øystein Enge til Bergens Tidende. Han vil nå diskutere dommen med sin klient for å vurdere en eventuell anke.

– Jeg hadde trodd at retten ville behandle våpenbesittelsen grundigere. Dommen er svært ordknapp på det området. Bare det faktum at min klient ble tilbudt politibeskyttelse skulle tilsi at truslene var alvorlige nok, sier Enge.

Han reagerer blant annet på at en vitneforklaring fra en BT-journalist som tidlig skrev om saken ikke er vektlagt.

«Vil bære galt av sted» I dommen slår byretten fast at «det vil bære galt av sted dersom den enkelte borger som måtte mene seg truet, reelt eller innbilt, skal kunne skaffe seg våpen utenfor de kontrollordninger som er fastsatt».

Åsane-mannen ble dømt etter tiltalen for kjøp og besittelse av 4,667 gram kokain, og for å ha slått en tidligere venn så hardt at kjeven brakk. Utover fengselsstraffen må han også betale erstatning og oppreisning til sin tidligere kamerat på nesten 16,000 kroner.