Endre Halsvik Gjersvik ble bare 17 år. Etter et kort og dramatisk sykdomsforløp døde han på Haukeland universitetssjukehus 9. april i fjor. Dødsårsaken var trolig viral hjernebetennelse.

Foreldrene mente at legene verken tok sønnens symptomer eller deres bekymring for at gutten hadde hjernehinnebetennelse på alvor — før det var for sent. Derfor klaget de saken inn for Helsetilsynet.

Før jul konkluderte Fylkeslegen i Hordaland med det ikke hadde skjedd brudd på helselovgivningen.

Etter et møte med foreldrene i februar, bestemte Fylkeslegen seg likevel for å gjenåpne saken, men etter andre runde er konklusjonen den samme:

Endre Halsvik Gjersvik fikk faglig forsvarlig helsehjelp - både på Bergen legevakt, Legevakten i Fana og Haukeland universitetssjukehus.

- Gjør vanvittig vondt «Endre døde som følge av sykdommens eksplosive utvikling og ikke som følge av individuell svikt hos helsepersonell eller grunnet svikt i organisering av helsehjelpen», heter det i begrunnelsen fra Fylkeslegen.

Fylkeslegen Helga Arianson ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

— Jeg tror at det jeg har å si står i brevet, sier Arianson, som nå har avsluttet tilsynssaken.

Familien er knust, men ikke overrasket, over svaret.

— Legene er så beskyttet. De fraskriver seg ansvaret for Endres død, og mangler evne til å si unnskyld. Det gjør vanvittig vondt, sier Marianne Halsvik Gjersvik.

— Hadde jeg i det minste sett at legene gjorde alt de kunne for å redde Endres liv, selv om utfallet ble det samme, ville jeg ha sittet tilbake med en helt annen sorg i dag.

Etterlyser ydmykhet Faren reagerer sterkt på at ingen av legene som var involvert den aprilkvelden og -natten i fjor, tar noen som helst form for selvkritikk for vurderingene sine, og heller ikke får kritikk fra Fylkeslegen.

— Endre var så dårlig den dagen, og for oss er det ubegripelig at legene ikke skjønte langt tidligere at dette var alvorlig. De beskrev Endres allmenntilstand som god - helt frem til han døde. Det er uvirkelig, sier faren.

— Det slår meg er at ingen av de involverte er litt ydmyke, eller har lært noe som helst. Ingen sier engang at de burde reagert litt raskere. Dette er gjennomgående hele veien. At både Endre og vi ble sviktet, er det ingen tvil om.

- For Endres skyld Nå vil foreldrene prøve Endres sak for Pasientskadenemnda, og de vurderer også å ta kontakt med advokat.

— Vi er nødt til det for å få fred. Vi er nødt til å gjøre det for Endres skyld, for vår egen skyld og for alle andre som kan komme i samme situasjon.

Etter det skjebnesvangre døgnet i fjor vår har livet til familien i Østre Hopsvegen på Paradis stoppet opp. Foreldrene sliter begge med store søvnproblemer, og hun er fremdeles sykmeldt.

— Vi tar en dag om gangen. Legger få planer, fordi vi ikke vet om vi klarer å gjennomføre dem, sier moren.

— Livet er blitt ufattelig tomt etter Endre. Bildene i hodet mitt fra de siste timene på akutten, da Endre hadde ufattelige smerter, er en film jeg må leve med resten av livet. Jeg ser den stadig vekk, sier faren.

GIR IKKE OPP KAMPEN: Nå vil Marianne og Frank Peder Gjersvik prøve Endres sak for Pasientskadenemnda. Arkivfoto: Roar Christiansen