Da får Sps nestleder Liv Signe Navarsete fra Lærdal en mer interessant posisjon på vegne av Vestlandet. Samferdselsdepartementet er kanskje det aller viktigste departementet for pressgrupper og lokalpolitikere.

Kjell Magne Bondevik viste dristighet ved å gå til NHH og velge den politiske uerfarne professor Victor Norman som arbeids— og administrasjonsminister.

Thorbjørn Jagland tok enda dristigere valg ved å plassere Anne Holt som justisminister, og hentet Terje Rød-Larsen fra FN til Kongens bord. Han ble senere etterfulgt av den enda mer politisk uerfarne bibliotekaren Bendik Rugaas.

Jens Stoltenberg tar ingen sjanser, og har valgt erfarne sentrumspolitikere fra den rød-grønne leiren.

Overraskelsen er kanskje at LO ikke har fått på plass sin representant. Gerd-Liv Valla har likevel trolig godkjent listen, og advart Stoltenberg mot «blåruss» og «direktørvennene». Verken Grete Faremo eller Hanne Harlem fikk telefon fra Stoltenberg. Olav Akselsen som i sin tid gikk i spissen for delprivatisering av Statoil, fikk heller ingen plass.

Fra far til sønn

Men Stoltenberg fikk sin venn Jonas Gahr Støre som utenriksminister. Han har bakgrunn som stabssjef og statssekretær ved Statsministerens kontor i Stoltenbergs første regjering. Han var eksekutivdirektør ved Gro Harlem Brundtlands kontor i Verdens helseorganisasjon og spesialrådgiver og ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor 1992-1998.

Gahr Støre går nå av som generalsekretær i Røde Kors, der statsministerens far, Thorvald, er president.

Strøm-Erichsen er velrespekt som lokalpolitiker i Bergen, og har et godt forhold til fagbevegelsen. Det kommer godt med når hun skal ta ansvar for omstillingen i Forsvaret. Næringslivet og det politiske liv på Vestlandet hadde nok heller ønsket Strøm-Erichsen som næringsminister, olje- og energiminister eller fiskeriminister.

Stoltenberg har valgt seg flere trauste navn fra egen stortingsgruppe: Sylvia Brustad er bare 38 år, men har allerede sittet 16 år på Stortinget. Hun blir helseminister.

40 år gamle Karita Bekkemellem har også sittet på Stortinget i 16 år, og blir likestilling- og forbrukerminister.

Erfarne SVere

Kristin Halvorsen blir Norges første kvinnelige finansminister, og får fingrene opp i pengebingen til et av verdens rikeste land. Nå skal Halvorsen snakke strengt om å overholde handlingsregelen, og si nei til lange lister med gode formål.

Halvorsen fikk med seg sin fortrolige Erik Solheim som bistandsminister. Det er kontroversielt i eget parti. Mange betrakter han som lite lojal og for høyreorientert - ikke minst etter hans støtte til NATO-bombingen i Bosnia.

Heidi Grande Røys fra Bremanger har også et nært forhold til Halvorsen. Hun er tviler i EU-saken og regnes som en moderat stemme og praktisk anlagt.

Heller ikke Helen Bjørnøy var en av SVs opplagte kandidater. Hun er generalsekretær i Kirkens Bymisjon, var bispekandidat i Oslo, og har bred politisk erfaring blant annet som nestleder i partiet og i Nei til EU.

Enoksen er tilbake

Sps Åslaug Haga har fått sitt drømmedepartement - kommunaldepartementet. Mer uventet var det at Odd Roger Enoksen som i sin tid trakk seg etter en lite vellykket periode som partileder, ble olje- og energiminister. Enoksen har de siste fire årene holdt seg hjem på Andøya. Men han var den første i Sp-ledelsen som snakket høyt om å bli med i et rød-grønt regjeringsalternativ.

Da Kjell Magne Bondevik for fire år siden presenterte sin regjering fikk Hordaland Erna Solberg som kommunalminister, Victor Norman som arbeids- og administrasjonsminister, Lars Sponheim som landbruksminister og Laila Dåvøy som barne- og familieminister. Denne gang sitter Hordaland tilbake med forsvarsministeren. Sogn og Fjordane fikk to statsråder, og er dermed det fylket i regionen som er best representert.