— To pasienter skulle etter planen bli fraktet med fly i dag. Dette ble løst med at den ene pasienten ble fraktet med bil, sier ambulansesjef Guttorm Brattebø ved Haukeland Universitetssykehus.

Den andre pasienten skulle vært fraktet fra sykehuset til et annet sykehus på Vestlandet. Denne transporten måtte utsettes.

— Men pasienten har det bra og får den behandlingen som er nødvendig her, forteller Brattebø.

**Les også:

Vulkantåken lammer Norge**

Vi har heller aldri øvd på en situasjon hvor luftrommet blir stengt på grunn av vulkanutbrudd

Guttorm Brattebø, ambulansesjef

Stille morgen

— Det har vært en stille morgen. Vi har ikke hatt et eneste akuttoppdrag hvor det har vært nødvendig med lufttransport, sier Brattebø.Han har tidligere aldri opplevd en lignende situasjon.

— Vi har heller aldri øvd på en situasjon hvor luftrommet blir stengt på grunn av vulkanutbrudd. I Norge er det ikke uvanlig at dårlig vær kan hindre oss fra å lande og ta av i enkelte områder. Men det har aldri skjedd tidligere at alle fly, både sivile og Forsvaret har måttet sette flyene på bakken. Dette er helt ekstraordinært, sier han.

Brattebø mener likevel at det medisinske beredskapen kan opprettholdes på en forsvarlig nivå dersom flyforbudet ikke varer over altfor lang tid.

Alle pasienter som behøver det, vil komme frem til sykehus. Men det kan ta lengre tid

Guttorm Brattebø, ambulansesjef

Andre saker om askekaoset:

— Askesky neppe giftig i Norge

Mister landsmøtet

Derfor er det farlig

Må avlyse kveldens konsert

Får ikke fly

Stoltenberg sitter fast i New York

Lenger kom de ikke

— All flytrafikk stanses i London Fire til seks oppdrag

Han opplyser at vanligvis blir det bestilt fire til seks ambulanseoppdrag per dag fra AMK-sentralen på Haukeland.

— Vi må nå belage oss på å frakte alle våre pasientene med vanlige ambulanser eller med sjøtransport. Konsekvensen blir at transporten tar lengre tid. Det betyr at vi kan benytte flere biler og bemanne opp akutt- og intensivtjenesten vår.

Fergene mellom Halhjem og Sandviksvåg og fergen til Fedje inngår som en del av ambulanseberedskapen. Austevoll har egen ambulansebåt. Det har også Kvinnherad og Ytre Sogn.

— Alle pasienter som behøver det, vil komme frem til sykehus. Men det kan ta lengre tid, sier han.

Har ikke hatt øvelser

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har ikke hatt øvelser med utgangspunkt i stans i all trafikk i luften.

— Men det er hver enkelt myndighets ansvar å utarbeide planer for en slik situasjon, sier Tor Suhrke, fungerende direktør i DSB.

All trafikk til og fra Nordsjøen og all flytrafikk ellers er stanset. Det er også flyforbud for redningshelikoptre og luftambulanser.

— De ulike myndighetene skal ha utarbeidet alternativer innenfor sitt område for slike tilfeller, sier Suhrke.

Han peker på at situasjonen i seg selv ikke er enestående.

— Vi har tidligere hatt flygelederstreik og har med jevne mellomrom værforhold som begrenser trafikken i luften, sier DSB-direktøren.

PÅ BAKKEN: Luftambulansen får heller ikke fly i dag. Fv. pilot Leif Turlid, lege Rune Aalvik og redningsmann Arne Sveinhaug. FOTO: Sonja Ystaas