TRULS SYNNESTVEDT

— Synd, men sånn er det, sier Erik Næsgaard, preses i Det Nyttige Selskab. Siden 1993 er Fasadeprisen delt ut årlig, med unntak av 1997. Heller ikke da ble det funnet en god nok kandidat.

— De siste årene er det stadig blitt vanskeligere å finne kandidater, nå har vi bestemt oss for å ta en tenkepause, og prisens videre skjebne vil bli vurdert av styret i selskapet, sier Næsgaard.

I fjor var det Bryggen 3-7 som fikk Fasadeprisen, årene før var det Bara Eiendom og Telegrafbygningen (2002), Baker Brun i Olav Kyrres gate (2001) og Sandviksboder 18-19 (2000).

Vekt på kvalitet

Næsgaard forteller at prisen er etablert for å stimulere byens forretningsdrivende til å legge vekt på kvalitet i utforming av fasadene som en del av gatebildet og gatemiljøet.

Ved vurdering av kandidatene er det alltid også lagt vekt på fasadens helhetlige uttrykk i form av design, lys og farge.

— Dessverre har vi i årenes løp også sett at fasader som har fått prisen, har tapt seg veldig etter en tid, sier Næsgaard.

På vegne av Det Nyttige Selskab beklager han at man måtte resignere på Fasadeprisen i år.

Liten interesse

— Men interessen fra næringslivets side har ikke vært overveldende, og juryen har på sine vandringer heller ikke funnet veldig mye å rope hurra for, i hvert fall ingen åpenbare kandidater, sier Næsgaard.

På selskapets årsmøte 20. oktober blir det derfor ingen utdeling av fasadepris for 2004.

Fasadeprisen har sitt utspring i en arkitekturpris som ble innstiftet i 1952, men som i 1993 ble omgjort til en fasadepris.

Så lenge det varer.

FIKK PRIS: I 2001 fikk Baker Bruns utsalg i Olav Kyrres gate Fasadeprisen.
FIKK PRIS: I 2000 fikk Sandviksboder 18-18 Fasadeprisen.