• Dersom Hordaland Høyre vil ha meg, er jeg klar til å drive valgkamp igjen.

— Rett nok har jeg ikke bodd i Bergen siden 1965, men jeg tilbringer hver sommer i Sveio.

Det sier en kampklar Inge Lønning (74), som mandag blir presentert på sikker plass foran valget neste år.Det er BA som i dag bringer nyheten om at veteranen Inge Lønning får plassen etter partileder Erna Solberg og stortingsrepresentant Øyvind Halleraker.

Tre perioder

Offisielt skal nominasjonskomiteen i Hordaland Høyre legge frem sitt forslag på en presskonferanse mandag morgen.

Dersom dette blir den endelige innstillingen, kan Lønning se frem til å feire sin 79 årsdag på Stortinget, vinteren 2017. Han har sittet tre perioder før, for Oslo Høyre, men ble vraket under nominasjonen høsten 2008. Mange mente han var for gammel.

- Blir du er klassisk seniorpolitiker?

— Dersom du med den mener en politiker som bare er opptatt av eldre mennesker og deres sak, så er svaret nei. Men jeg har lenge tatt til ordet for at godt voksne folk også bør sitte på Stortinget. Man får nemlig videre, og ikke trangere perspektiv på livet, etter som årene går.

- Du har sittet i tre ulike komiteer, helse, utdanning og utenriks. Skal vi anta at du nå ønsker deg kontroll,- og konstitusjonskomiteen, som blant annet skal behandle grunnlovsendringer som du har jobbet med?

— Det kan nok være en komité jeg vil sette opp på min ønskeliste, sier Lønning som har ledet arbeidet med å bygge menneskerettighetene inn i Norges grunnlov. Grunnlovssaker behandles i den komiteen.

- Må lese meg opp

— Det blir i så fall å møte seg selv i døren, og da gjelder det å kjenne seg igjen.

- Hva vet du om stridssaker i Hordaland, som Bybanens forlengelse og det nye Sotrasambandet?

— Gjennom din utmerkede avis holder jeg meg rimelig godt oppdatert. Men det er klart, om det blir alvor og jeg skal drive valgkamp, må jeg selvsagt lese meg opp på flere saker.

- Blir det aktuelt å flytte til Bergen og bosette deg i din barndoms by?

— Jeg tror vi venter til ting eventuelt blir endelig avklart før jeg begynner å tenke på slike praktiske ting, sier Inge Lønning til bt.no