Den tidligere nestlederen i Høyre og mangeårige stortingsmannen døde søndag. Teologen, politikeren og den internasjonalt anerkjente forskeren ble 75 år.

Etter det BT kjenner til skal dødsfallet ha inntruffet under en skitur på Beito.

Lønning etterlater seg en lang karriere i noen av de høyeste vervene i norsk samfunn.

Politikk og verv

Lønning, født i 1938, begynte som politiker i Oslo bystyre allerede i 1972. Han ble siden valgt inn på Stortinget i 1997, og ble sittende til 2009.

I løpet av den perioden ble han valgt både som Stortingets visepresident og nestleder i Høyre.

Lønning har også vært rektor ved Universitetet i Oslo og leder for Europabevegelsen. Stortingspolitiker Øyvind Halleraker (H) sier nyheten om bortgangen er forferdelig trist.

— At det skal skje slik også. Det er fryktelig leit. Det viser oss så lite vi vet om morgendagen.

- Har betydd utrolig mye

Halleraker traff Lønning så sent som i forrige uke, da Stortinget debatterte innspillene menneskerettighetskonvensjonen la frem for grunnlovsendringene.

sx69aaff.jpg
AFTENPOSTEN

— Mange hilste på ham. Han var i godt humør og slagferdig som vanlig. Inge Lønning har betydd utrolig mye for mange mennesker.Mangeårig partikollega Per-Kristian Foss sier dødsfallet til Lønning kommer overraskende på dem som kjente ham.

— Det er ikke mange dager siden han var en fremragende foredragsholder på et seminar Stortinget holdt om Grunnloven og menneskerettighetene. Han ledet selv et utvalg som jobbet med å legge frem forslag til revisjon av Grunnloven.

- Aktiv til det siste

Foss sier Lønning utmerket seg som vanlig som foredragsholder.

— Han var som alltid oppegående og vital. Alltid med en ironisk snert og en underliggende tone av humor.

Foss sine tanker går til Lønnings enke, som også jobber på Stortinget. Han har blitt opplyst om at Lønning falt om under en skitur.— Det forteller oss om en mann som var høyst oppegående og aktiv til det siste.

Ideologisk bauta er borte

Ordfører i Bergen, Trude Drevland, er sjokkert over bortfallet.

— Han var fortsatt en mann med så mye kraft og lyst til å holde på med arbeidet sitt. Mine tanker går nå til hans nærmeste.

Noe av det Drevland gledet seg mest til med de årlige landsmøtene i Høyre var å høre på Lønning snakke ideologi til partiet.

— Da er det stille i salen, og da lytter vi andektig. Han var vår store ideolog, og det er sørgelig og sjokkerende at han allerede er gått bort.

AKTIV: Per-Kristian Foss berømmer Inge Lønnings aktivitet, og viser til hvordan stortingsmannen og teologen fordypet seg i politisk arbeid til det siste.
SCANPIX