Første uken i januar var 2,2 prosent av vestlendingene slått ut av influensa, ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituttet. Tallet viser hvor mange som har vært hos legen og fått influensadiagnosen.

I Bergen har tallet på influensaliknende sykdomstilfeller doblet seg de siste to ukene. I romjulen ble det registrert 19 tilfeller, mot 37 den første uken i januar.

– Vi forventer at pågangen blir enda større i dagene og ukene som kommer, sier overlege Finn Hybert på medisinsk avdeling ved Bergen legevakt.

I realiteten er langt flere syke fordi mange av oss ikke oppsøker lege. Det gjør de fleste rett i, mener legen.

– Det er ikke mye annet å gjøre enn å holde seg hjemme, og unngå å smitte mange andre i omgangskretsen. Blir man verre, bør man oppsøke lege, sier Hybert.

Verst i nord

Influensaepidemien har spredd seg over hele landet. Grensen for å kalle sykdomstilfellene for en epidemi, er nådd når 1,4 prosent av befolkningen er smittet. Den grensen er godt passert.

Hardest rammet er Nord-Norge, hvor 3,4 prosent av befolkningen startet det nye året sengeliggende med dette viruset.

Men de fleste av oss har det verste i vente: Folkehelseinstituttet anslår at mellom fem og ti prosent av landets befolkning vil få influensa i løpet av året.

– Toppen er ennå ikke nådd. Den kommer sannsynligvis i løpet av noen uker, sier lege Siri Helene Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet.

Kraftig type

Og viruset er av den tøffe typen.

– I fjor var det en mild influensasesong, men i år ser det ut til å bli mer aktivitet. Viruset som sirkulerer i år er annerledes enn fjorårets. Viruset, som er av typen H3, gir kraftigere sykdom. Flere blir syke, og symptomene er kraftige, sier Hauge.

Er du blant dem som har latt deg stikke i armen, vil du trolig unnslippe. Årets influensavaksine treffer.

– Det er godt samsvar mellom vaksinen og viruset som sirkulerer. Vaksinen gir ingen garanti, men en god beskyttelse. Om man likevel blir syk, blir man mindre syk med vaksine, sier Hauge.

Det er fremdeles ikke for sent å skaffe seg vaksinen, men du bør være kjapp. Det tar to uker før den virker som den skal.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle over 65 år, samt personer med kroniske lidelser, å vaksinere seg. Statistikken viser at rundt 1000 personer dør av influensa i Norge hvert år.

Har du hatt nærkontakt med årets influensavirus? Del dine erfaringer her.

SARA JOHANNESSEN/ SCANPIX