Landsmøtet til Unge Høyre, som er samlet i Bergen denne helgen, vil etter alle solemerker applaudere 22-åringen inn som ny andre nestleder i ungdomsorganisasjonen.

Amund er ung, men har allerede rukket mye. Nesten så mye at han føler seg eldre enn fødselsattesten tilsier.

— Kan jeg få si 23 når jeg fyller i oktober? spør Amund med et smil når jeg vil vite hvor gammel han er.

Fra før er den godt voksne ungdommen formann i Austevoll Unge Høyre. I hjemkommunen sitter han i kommunestyre og formannskap.

Til daglig er Amund elev ved havbrukslinjen på Høgskolen i Bergen. En høvelig utdanning for en austevoll-stril.

Positiv til globalisering

Årets landsmøte i Unge Høyre står i optimismen og globaliseringens tegn.

— Medlemstallet er stigende, konstaterer Ine Marie Eriksen med dårlig skjult stolthet.

UH vil i år passere 2000 betalende medlemmer og ligger litt foran KrFU og på nivå med Sosialistisk Ungdom.

Selv tar den profilerte Unge Høyre-lederen gjenvalg for to år i dag.

Oppblomstringen for Unge Høyre skyldes ikke bare den nye høyrebølgen og glansen fra regjeringen, understreker Ine Marie Eriksen.

— Det har skjedd et skifte i fokus i alle ungdomsorganisasjoner. For fem-seks år siden satt vi på landsmøtene og diskuterte små enkeltsaker som ølmonopol og gratis skolebøker. Nå debatterer vi mer grunnleggende ideologiske spørsmål. Vi har ganske enkelt hevet blikket. Jeg opplever at vi dermed får mer gehør blant ungdommen, sier hun.

«Ideologisk spydspiss»

— Det er ikke uten grunn at Børge Brende i sin hilsningstale til landsmøtet kalte oss Høyres ideologiske spydspiss, innskyter Amund. Han har selv sittet i komiteen som har utarbeidet globaliseringsprogrammet «Slå tilbake, fremtiden nekter å vente». Behandling av dette programmet er et hovedtema på landsmøtet.

— Dette er et kraftig oppgjør med den holdningen til globalisering som spesielt venstresiden står for, sier Amund og legger til: - Vi har en positiv innfallsvinkel til dette med globalisering. Vårt svar på fattigdomsproblemet er friest mulig handel, ikke et lokk på frihandelen.

Ine Marie Eriksen avviser at Unge Høyre overser sulten, fattigdomsproblemene og klimatrusselen.

— Der går et viktig skille mellom oss og Fremskrittspartiets Ungdom. FpU nekter for at det finnes et klimaproblem. Vi erkjenner problemet, men har andre løsninger å legge på bordet enn Sosialistisk Ungdom, sier Ine Marie Eriksen.

I dag venter Høyres unge skarer selveste partileder Jan Petersen på besøk. Han kan entre talerstolen i trygg forvissning om at ungdommene er godt fornøyd med ham og regjeringen hans.

— Jeg synes den nye regjeringen har fått til et systemskifte. Vi ser det både når det gjelder friskolereformen, fattigdom, miljø. Selv om vi ikke alltid er enig, får regjeringen ros av oss for de store linjer, sier Ine Marie Eriksen og legger til:

— Vår oppgave blir å gi ideologisk påfyll. Høyre skal ikke gå tom for politikk.