• It’s dangerous, sier Avijit Chakraborty (39) om å være syklist i Bergensgatene.

Med en sykkel ment for langt mer sommerlige forhold tråkker den indiske miljøsyklisten rundt i vinter-Norge. Han skiftet dekk i København, men nå er piggene slitt vekk for lengst.

— Hvordan klarer du deg på dette føret?

— Jeg er ikke vant til det, så jeg har falt litt, men det går bedre nå. Jeg er forsiktig og har ikke skadet meg.

Med 22 minusgrader i Oslo friskt i minne, synes han ikke temperaturen i Bergen er så ille. Han kom frem i kveld, etter dagens etappe fra Voss. Med seg på sykkelen har han bare det aller mest nødvendige: litt klær, sovepose og et telt.

Satser på verdensrekord

Siden han startet fra hjembyen Calcutta for seks måneder siden, har han vært innom 18 land. Målet er å tilbakelegge 62 land fordelt på alle verdens kontinent i løpet av 20 måneder.

- Hvorfor gjør du dette?

— For å sette fokus på et forurensningsfritt miljø. Jeg har besøkt over 75 skoler, hvor jeg sprer budskapet mitt om å bruke sykkelen så mye som mulig, sier Avijit.

Han håper også å sette ny verdensrekord ved å sykle 64.000 kilometer på 20 måneder. Her kan du følge Avijit på reisen.

Overnatter på politistasjoner og kirker

Etter å ha syklet fra hjembyen til Delhi, tok han fly til Ankara i Tyrkia. Derfra syklet han seg gjennom Europa og nordover til Skandinavia.

Underveis har han sovet på politistasjoner, i kirker, i det medbrakte teltet eller hos gjestfrie mennesker han møter på veien. Vi møter han på en indisk restaurant i Kong Oscars gate, hvor vertskapet har lovet han overnatting. Han forteller om møter med mange hyggelige folk langs veien.

— Verden består for det aller meste av gode mennesker, de dårlige er mikroskopisk få, sier han.

Hjem i mars 2011

Hjemme i Calcutta venter konen og datteren (7) på at Avijit, som vanligvis jobber som trener, skal komme hjem. Det gjør han først i mars 2011, ifølge reiseruten.

— De trodde først jeg var gal, men jeg overbeviste dem, forteller han.

I begynnelsen var han plaget av hjemlengsel, men nå går det bra så lenge han får ringt hjem et par ganger i uken.

Han sier han bare har fått positive reaksjoner fra folk han har møtt på reisen. Det gjør han optimistisk med tanke på fremtiden.

— Alle jeg har snakket med vil redusere utslippene. Dagen vil komme der folk reagerer, og kanskje hjelper det at de ser meg, tror han.

Uten sponsor

I morgen går ferden videre til Newcastle, men Avijit har møtt en uventet hindring: Båten han trodde gikk direkte fra Bergen, går ikke. Nå setter han sin lit til bergenserne.

— Jeg må komme meg til Newcastle og trenger en gratisbillett, enten med båt eller fly.

Han startet med 800 dollar og reiser på et minimumsbudsjett. Han har ikke sponsorer, men har fått støtte fra privatpersoner underveis.