Saken skulle opp i Bergen tingrett mandag morgen, men den 22 år gamle kvinnen fikk aldri forklart seg om hvordan stefaren hennes skal ha misbrukt henne fra hun var syv til hun var fjorten år. Årsaken var at statsadvokaten hadde gjort en alvorlig feil i tiltalen.

I tiltalen sto det at overgrepene skulle ha skjedd fra 1995 til 1999, da jenten var mellom 11 og 15 år gammel.

Det skulle imidlertid stått at jenten skal ha vært utsatt for gjentatte overgrep før hun fylte ti år. Her kommer en egen lovbestemmelse inn, hvor bare Riksadvokaten har mulighet til å ta ut tiltale. I saken som skulle opp i retten i morges, hadde statsadvokaten selv tatt ut tiltale, noe som førte til at saken måtte avvises.

— Stor belastning

Dette tok den 22 år gamle jenten svært tungt.

— Hun har kvidd seg for rettssaken og tok dette veldig tungt. For henne er det en veldig stor belastning, sier jentens bistandsadvokat Beate Hamre.

Hun har ikke opplevd en liknende tabbe, men vil ikke kritisere påtalemyndigheten.

— Det er begått en feil og det kan skje, men det er veldig beklagelig når det går ut over en klient, sier Hamre.

Førstestatsadvokat Walter Wangberg var aktor i saken, og overtok dokumentene etter at tiltalen var skrevet.

For kort tid

— Jeg så at årstallet var feil og fikk rettet det i tiltalen. På fredag så jeg at det ikke var vi som var rette påtalemyndighet og tok spørsmålet opp med Riksadvokaten. De konkluderte med at det var for kort tid til å gjøre dette om fordi de ikke bare måtte rette opp feilen som var begått, men fordi de også må vurdere om det er tilstrekkelig bevis, sier førstestatsadvokat Wangberg.

Med dette utgangspunktet gikk Wangberg i retten.

— Jeg mente det var prosessuelt grunnlag for å føre saken, fordi retten ikke er bundet av det påtalemyndigheten måtte påstå, sier Wangberg.

Bergen tingrett besluttet imidlertid å avvise saken.

— Hvordan kan en slik feil skje?

- Beklagelig

— Det kan du spørre om, men det er ikke jeg den rette til å svare på. Jeg ble oppmerksom på at skrivefeilen i tiltalebeslutningen viste et kortere tidsrom for overgrepene enn det som var reelt, og på grunn av det kan man ha blitt forledet til å overse at det var skjedd overgrep før ti-års alderen, sier Wangberg.

Han har nå tatt kontakt med Riksadvokaten.

— Jeg regner med at Riksadvokaten vil behandle dette relativt kjapt, men det kommer an på arbeidssituasjonen der. Det er selvfølgelig veldig beklagelig at noe slikt skjer, både fornærmede og vitner har forberedt seg og gruet seg. Selvfølgelig er det veldig sjelden at noe slikt skjer, men en gang er en gang for mye, sier Wangberg.

BEKLAGELIG: - Det er selvfølgelig veldig beklagelig at noe slikt skjer, både fornærmede og vitner har forberedt seg og gruet seg. Selvfølgelig er det veldig sjelden at noe slikt skjer, men en gang er en gang for mye, sier førstestatsadvokat Walter Wangberg.