— Jeg vet at jeg ikke har gjort dette. Derfor har jeg klart å holde ut alle disse årene, sa tiltalte i retten.

I 1992 ble han dømt til fengsel i ett år og to måneder for overgrep mot sine to slektninger som da var 9 og 12 år gamle. Mannen sonet straffen, men fortsatte kampen for å bli frikjent. Høsten 2003 ble saken sendt inn til den nyopprettede Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, som besluttet at saken skulle behandles på nytt.

Begrunnelsen var i hovedsak at niesen har forandret forklaring. Hun benekter i dag at hun har vært utsatt for overgrep fra onkelen. Mannens sønn fastholder sin forklaring.

Når en sak blir gjenopptatt skal den opp for samme rettsinstans, men i et annet område. Derfor møter partene i Trondheim.

Var barnevakt for niesen

Ifølge tiltalen skal overgrepene mot niesen ha funnet sted da onkelen var barnevakt for jenten. I dommeravhør har hun fortalt at dette skjedde når hun skulle legge seg.

— Jeg pleide å gi henne beskjed om å gå til sengs. Hun tok på seg nattkjolen selv og pusset tennene. Det var aldri noen problemer, sa tiltalte da han forklarte seg i retten.

— Kan du ha gjort noe som hun har misforstått, spurte statsadvokat Gert Johan Kjelby.

— Nei, det kan jeg ikke tenke meg, svarte tiltalte som forsvares av advokat Erling Olav Lyngtveit

Det var jentens mor som først fikk mistanke om at datteren kunne ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep. I politiavhør formidlet hun, blant annet ved hjelp av dukker, at onkelen ved flere anledninger hadde befølt henne. Da jenten tok plass i vitneboksen i går benektet hun at dette hadde skjedd.

Følte seg presset

— Den gangen følte jeg meg veldig presset til å si noe som ikke stemmer. Jeg er helt sikker på at han ikke har forgrepet seg på meg, sa hun.

— Hvorfor fortalte du dette da, spurte statsadvokat Gert Johan Kjelby.

— Det var så mye snakk om overgrep på den tiden. Min mor var opptatt av det.

— Hvordan kan du være helt sikker på at dette ikke har skjedd?

— Det går ikke an å glemme sånt, svarte jenten.

Den tiltalte mannen måtte også forklare seg inngående om sitt forhold til sønnen som i dag er 22 år gammel. Overgrepene mot ham skal ifølge tiltalen også ha foregått i forbindelse med legging, men de skal ha vært mindre alvorlige enn overgrepene mot niesen.

— Jeg pleide å stryke gutten over ryggen og stumpen før han sovnet. Noe mer var det ikke, sa tiltalte.

Far og sønn har som følge av saken hatt minimal kontakt med hverandre de siste 13 årene. I dag møter den 22 år gamle mannen i retten for å gi sin forklaring om det som skal ha skjedd. Det er satt av seks dager til saken.