I går ble skolen tildelt Dronning Sonjas skolepris. – Norges viktigste pris, ifølge direktør Petter Skarheim i Utdanningsdirektoratet.

Skarheim var blant de mange som hilste prisvinneren.

Apeltun får Dronningens skolepris for sitt arbeid med likeverd og inkludering. Apeltun er Bergens nyeste skole. Den runde skolebygningen består av åpne landskap som inviterer til andre arbeidsformer enn tradisjonell klasseromsundervisning.

Tilbake igjen

Her starter hver skoledag med et felles møte, og her spiser barn og voksne felles smørelunsj hver dag. Også når dronningen kommer innom.

Og det gjør hun år om annet. Dronning Sonja var på Apeltun for mindre enn fire år siden. Den gang kom hun for å åpne skolen etter invitasjon fra elevene.

– Det er forferdelig hyggelig å være tilbake. Jeg var veldig imponert over skolen sist jeg var her og ble ikke så veldig overrasket da jeg hørte hvilken skole som vant årets pris, sa dronningen, før hun overrakte diplomet og sjekken på 150.000 kroner, pluss et bilde signert billedkunstneren Eli Hovdenak.

– Litt flaut, men mest gøy

Så benket dronningen seg til smørelunsj i skolens kantine med rektor og fire av elevene til bords. Landets nye kunnskapsminister, ordføreren, fylkesmannen og andre viktige personer ble underholdt av andre elever.

– Det var litt flaut, men mest gøy. Vi snakket mest om skolen. Om det nye tilbygget og hvordan vi har det, forteller elevrådsleder Hanne Ørnhaug som sammen med Mathias L. Jamt, Sander Claussen og Marte N. Bjørnestad fikk en halvtimes prat med den kongelige gjesten.

Frieles aller siste

Ordfører Herman Friele gikk fra gullmedalje til gullmedalje i sitt siste døgn som ordfører. – Vi kan dette med å bli mester, sa Friele i sin hilsen.

At prisutdelingen ble lagt til Frieles aller siste dag var ikke helt tilfeldig, ifølge fylkesmann Svein Alsaker.

Etter en rundtur på skolen, der dronningen fikk se førsteklassinger diskutere filosofi og femteklassinger lære fysikk i friluft, tok dronning Sonja seg tid til noen minutters pressekonferanse.

– Kanskje setter mer krav

– Jeg er veldig imponert over hvordan Apeltun driver. De blander hode og kropp på en god måte. Mitt inntrykk er at de fleste elevene liker seg godt, oppsummerer hun.

– Hvordan står det til i norsk skole sammenlignet med da dronningen selv var skoleelev, spør BT.

– Jeg skulle ønske jeg gikk på skolen i dag. Elevene får en helt annen mulighet til å utfolde seg som individer, få prøve ut hva som bor i dem. Det er helt misunnelsesverdig å se, sier Sonja, som likevel lar seg lokke til en forsiktig kritikk av dagen skole.

Den kommer da en reporter minner om at rike mennesker sender sine barn på skole i utlandet.

– Vi må se å få opp nivået på norsk skole, hvis det er slik. Kanskje vi burde sette mer krav til elevene i norsk skole enn det vi gjør i dag, uttaler dronningen.

FYSIKKTIME: Poff, der sprakk såpeboblen ¿ til følgets store forbauselse. Ute på skoleplassen får kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell, Dronning Sonja, fylkesmann Svein Alsaker og ordfører Herman Friele se at uteskole gir gode muligheter til å blåse såpebobler og lære fysikk samtidig.
Brekke, Eirik
IMPONERT: Dronning Sonja vinker farvel til barna etter besøket på Apeltun skole. Hun er imponert over hvordan Apeltun skole driver, men sier samtidig at nivået på norsk skole må opp, hvis det er slik at rike mennesker sender barna på skole i utlandet.
Brekke, Eirik