— Jeg liker fisk, sier Lukas Myklevoll.

— Hvilken type fisk da?

— Sånn hamburger, svarer han.

Han får dermed livretten sin servert, med både helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen til bords. På menyen står selvlagde fiskekaker med brød til, agurk og gulrot.

Hai og makrell

Barna i Hunstad barnehage er med på Fiskesprell, som har som mål å få barn til å spise mer fisk.

Førskolelærer Irene Becker har vært på Fiskesprell-kurs, og har dratt med seg det hun lærte inn i barnehagen. Barna har fått kjenne på både en makrell og en liten hai, de har vært i fjæra og på Akvariet.

— Vi har varmlunsj hver fredag, og har som mål å ha fisk annenhver gang. Det har vi klart, forteller Becker.

I Hordaland har det vært ni kurs i år for barnehager, og til sammen 87 barnehager har vært med.

— Det har gitt veldig gode resultater. Alle barnehagene sier de spiser mer fisk, og at de har fått mer fokus på et sunt kosthold, forteller Bjørg Samuelsen fra Norsk Sjømatsenter.

Hjerteformet pudding

I barnehagen er de to statsrådene med på kjøkkenet, for å se hvordan maten blir til. Fire barn står klar med forkle på, og skjærer opp agurk. Foran dem ligger stjerne- og hjerteformet fieskepudding. Ett av barna får hjelp av fiskeriministeren til å steke fiskekaker.

— Barna lærer å like sjømat, og får lage det selv. Det er så mange som sier at unger ikke liker fisk, men det er bare tull. Det er noe foreldrene tror, men jeg har vært i mange barnehager, og stort sett så elsker ungene fisk, sier Berg-Hansen til bt.no.

Hun understreker at det er viktig å få inn gode kostholdsvaner tidlig.

— Fiskesprell startet i barnehagene i sin tid, men er nå utvidet til å gjelde barne- og ungdomsskoler også. Det er et kostholdsprosjekt, og handler om å gi gode matvaner. Små og store får lage og spise fisk, i håp om at de tar med seg det de har lært hjem, sier fiskeriministeren.

Med på lunsjen

Også helseministeren er imponert.

— Dette er kjempeartig. Fiskesprellprosjektet har fått støtte fra flere departementer. Vi ønsker at barn skal bli glad i spise fisk, sier Strøm-Erichsen.

Ved lunsjbordet inne hos barna på storbarnsavdelingen får statsrådene hver sin Tripp-Trapp stol. Lunsjen er fremskyndet med en liten time, slik at de skal få være med og smake på fiskekakene.

Men først skal det synges:

— Og de svømte, og de svømte og de svømte rundt. For deres mor hadde sagt at svømming var sunt.

FISKEGLAD: Barna i Hunstad barnehage får hjelp av statsrådene Anne-Grethe Strøm-Erichsen og Lisbeth Berg-Hansen til å lage fisk.
ALEXANDER WORREN