ASBJØRN KRISTOFFERSEN asbjorn.kristoffersen@bt.no

Det finnes minst fire tusen ildere i landet og godt over tusen bare i Bergen og omland, mener Marianne Petersen, talskvinne for Norsk Ilderforening.Ilderholdet tok av for alvor for et par år siden.

Full rulle — Dette er et husdyr som passer for vår levemåte. Det kan gjerne sove tjue timer i døgnet, og så er det full rulle de resterende fire timene, sier veterinær Nils Reither.

Marianne Petersen og samboer Stian Jakobsen har tre ildere, en selvanskaffet, en arvet og en i pensjon. Selvanskaffete Mille er mor og snart bestemor og er tiltenkt enda et kull ettersom hun lider av fødselssyndrom og har gjort Marianne og Stian til barna sine.

— Millie vil ikke være sammen med noen andre ildere, sier Stian.

På fjelltur Ellers er ildere gjerne særdeles selskapssyke.

Tolv år gamle Anita Angvik Ytredal har Jaco og Pheobe i pensjon hos besteforeldre. Bestefar og bestemor går på tur på fjellet med sine to stuttbeinte pensjonærer, og Anita kommer flere ganger i uken for å kose med ilderne.Anita Børtveit (5) har Cæsar hengende om halsen, storesøster Eline (6) og Mads (11) har også med seg hver sin ilder til ilderfesten i Åsane. Gamle ildertradisjoner Ilderhold er på ingen måte noe moderne påhitt. Marianne Petersen forteller at vikingene holdt ildere til bekjempelse av rotter og mus - og for skinnets skyld, naturligvis. Også fra oldtidens Egypt og antikkens Hellas er ilderhold kjent.I moderne tid hadde ildere oppgave som kaninjegere før de ble forfremmet til kjæledyr.

Helst skal de nye kjæledyrene ha stamtavle - innavl er et problem i Norge, ifølge Marianne Petersen. Med stamtavle og vaksinasjon koster en ilderunge gjerne 2500 kroner. Det er duket for landets første utstilling i Oslo, og det kan bli nye ilderfester i Bergen.

ILTERT ILDERTREFF: Anja Børtveit (5) passer godt på sin Cæsar (2) på ildertreffet i Åsane.Foto: Bjørn Erik Larsen