TORE SEVHEIM

Begge føler deres erfaring kan bidra positivt i hjelpearbeidet, og håper at de offentlige institusjonene snart innser verdien av slik erfaring. De to jobber i varmestuen til Indremisjonen i Bergen. Hun frivillig og han som fast ansatt.

— Jeg føler nå ringen er sluttet. Jeg har jobbet med det meste innen feltet, sier Frode.

Håp for alle

Han ser håp hos alle, så lenge de selv vil. Det gjelder å innse selv at en har et problem og at alkoholmisbruket har konsekvenser forklarer han. Det beste stedet å gjøre det er gjennom arbeidsplassen.

— Hver eneste gang jeg hadde en fyllekule, ryddet folk alltid opp for meg. Kolleger hjalp meg å dekke det til på arbeidsplassen. Jeg fikk så mye hjelp på alle bauer og kanter at jeg ikke hadde noen grunn til å slutte. Når jeg risikerte å miste jobben, innså jeg at jeg ikke kunne fortsette, forteller han

Nå har han skrevet en bok som forteller hans historie som alkoholiker. Han vil vise folk at det finnes en vei ut, og gjøre en alkoholikers tankegang forståelig.

Gitt ut bok

Selv om det ikke var intensjonen å skrive en bok, håper han den nå kan hjelpe folk som enten er eller kjenner noen som er alkoholikere. Spesielt dem som har et tilsynelatende vanlig liv med hus, jobb og familie.

— Jeg håper den hjelper familier til å forstå at det en alkoholiker gjør ikke er så uvanlig i forhold til den situasjonen han er i, sier Frode.

Selv om arbeidet han og kona gjør nå er omsorgsrettet, har de selv opplevd hva som nytter.

— Vi bruker tøff kjærlighet når vi møter alkoholikere. Vi pakker det ikke inn og snakker rett frem, uten noe dill dall, sier Hagen.

I tillegg drar han rundt på konferanser med foredrag for næringslivet, men savner respons fra bergensbedriftene.

— Jeg vet ikke hva det er med bergensere, men de er litt trege.