Det er 16. mai. Medlemmene i Norges nest eldste studentforening skal male og montere utstyret på fire store lastebiler, som utgjør en viktig del av toget dagen etter.

Klokken 21.00: De første russ ankommer parkeringsplassen utenfor Høgskolen i Bergen. Et område på noen hundre kvadrat er sperret av. I kveld skal det festes.

— Det er ikke bare ingeniører som kommer i kveld, sier leder i prosesjonskomiteen Eilif Eide (22).

— Hadde det blitt en kjedelig fest om det bare kom ingeniører?

— Ja. Ingeniører er like tørre som Dilbert. I hvert fall når de blir eldre.

Eide funderer på hvordan lastebilene skal se ut i årets 17. maitog.

— Det må være et aktuelt tema som vi kan spøke med. I fjor hadde vi Ulriken og en do. Doen skulle liksom være Svartediket... Vi lurer på å leke med Gilde, sier askøyværingen.

Klokken 23.00: Foreløpig er det ingen som bryr seg nevneverdig om hvordan lastebilene skal se ut. Førsteklarinettist i korpset Teknolikken, Tommas Kraft (26), hiver innpå med kalorier både i flytende og fast form. På frakken har han en rekke små blinkende duppeditter.

— Jeg har laget dem selv, sier han.

Tommas forteller at 17. mai ikke er dagen derpå. For festen stanser ikke i natt.

Guttene fra Chippendrills er ankommet. Den mannlige drilltroppen består blant annet av en gammel kameratgjeng fra studietiden.

— Det hele startet for at vi som ikke spiller instrumenter, skulle få en unnskyldning til å drikke, sier Harald Krogh, som lyver på seg at han er 26 år, men som egentlig er flere år eldre.

Klokken 01.00: Flammekastingen er over, tre minikonserter er unnagjort, og den hjemmelagede kiwi-vinen er snart tømt. Mellom tonene av billig diskomusikk høres de første hammerslagene fra lasteplanene. Festen er i ferd med å ta av.

Klokken 11.00: Det ble litt for mye fest og litt for lite arbeidskraft, så de fire lastebilene er blitt til to. Med sjåfør Jan Guttormsen i førersetet for 30. året på rad, legger studentene ut på sjarmtur. Gilde-spøken blir droppet. I stedet er det SAS Braathens som får gjennomgå.

Lastebilene vinner ikke priser denne gangen. Det gjør derimot Krohnengen skole, Vadmyra idrettslag, Nordnæs Bataillon og Salgs- og reklameforeningen i Bergen.

Folk er slitne nå, men smilene er på plass. Lommelerkene har ikke tatt kvelden. Og snart er det nachspiel.