De tre rødgrønne og Kristelig Folkeparti sier nei til et forslag fra Fremskrittspartiet om en kraftig utvidelse av poltidene. Forslaget ville innebære at butikkene kunne være åpne hver dag, innenfor kjernetiden 8.30 til 18. Men innstillingen fra helse,— og omsorgskomiteen er sprikende, og peker i flere retninger. Høyre er både bekymret for spriten og villig til å selge mer.

Røde dager

Forslaget fra Frp skremte regjeringspartiene og KrF. De så for seg at Polet kunne slå opp dørene både 1. mai og 17. mai, for ikke å si valgdagene.

Også julaften, nyttårsaften og såkalt dag før helligdag kunne bli handledag på Polet, slik de tolket Frp.

Dette førte til at Høyre og Frp skriver seg sammen i et konkret forslag, der de legger inn et forbud mot åpnet pol på søn- og helligdager, inkludert de to røde dagene i mai. Men ellers flere salgsdager.

Høyre står likevel sammen med flertallet i en bekymringsmelding om alkoholens skadevirkninger, at alkohol ikke er en ordinær vare, og at begrenset tilgang gir begrenset bruk.

— Høyre er schizofren i alkoholpolitikken, sier Senterpartiets Kjersti Toppe.

Rødgrønn sprik

Alt er likevel ikke harmoni mellom regjeringspartiene. Bergens Tidende er kjent med at det gikk friskt for seg bak lukkede dører da Ap, Sp og SV behandlet Frp-forslaget, før de landet på sin klare konklusjon.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Thomas Breen har nemlig tatt til orde for utvidet åpningstid på Polet. Det samme har partiets nestleder og programkomiteens leder Helga Pedersen sagt.

På landsmøtet i april skal det største regjeringspartiet vedta sin strategi for neste periode.