• Det er bra dersom politiet har oppklart saken, men vi føler oss likevel ikke beroliget. Det samme kan skje igjen.

Det sier de fire ferske engelskstudentene som bt.no møtte i Bergen sentrum — etter at det ble kjent at to menn er siktet for voldtekt av en kvinnelig student natt til søndag.

Har gjort inntrykk

Edrun Værnes, Eli Farstad, Michelle Daae og Vaarin Sanden har lest om saken. De har selv deltatt på Fadderuken, i likhet med kvinnen som anmeldte voldtekten og oppsøkte voldtektsmottaket.

Da bt.no spør om de er beroliget over at to menn er siktet i saken, svarer Farstad:

— Om dette er betryggende? Egentlig ikke.Både voldtektssaken her i Bergen og Sigrid Schjetne-forsvinningen i Oslo har gjort inntrykk.

— Jeg synes denne voldtektssaken har vært skummel. Det kunne ha vært en av oss, sier Michelle Daae.

- Folk må reagere

Edrun Værnes er enig.

— Men dette hender jo alle steder. Det er ikke slik at voldtekter kun skjer i byene, sier Edrun Værnes.

De synes det er oppsiktsvekkende at en kvinne kan bli voldtatt midt i Bergen sentrum.

— Folk må reagere dersom de ser eller hører noe unormalt. Vi har alle et felles ansvar for hverandre, og vi har plikt til å undersøke dersom vi hører eller ser noe, sier Eli Farstad.

Har fått hjelp

De tre andre medstudentene er enige. Forrige uke deltok de på faglige arrangement på dagtid. Om ettermiddagene og kveldene var det festligheter på utestedene i Bergen sentrum gjennom hele uken.

— Vi har hatt det veldig kjekt. Selvfølgelig har det vært drukket alkohol, men vi har forsøkt å passe på hverandre. Jeg har hatt inntrykk av at de som har fått for mye, har fått hjelp, sier Michelle Daae, eneste bergenser av de fire.

- Ingen alarmer

- Bruker dere noen form for alarmer?

— Nei, det gjør vi ikke, svarer Vaarin Sanden.

— Vi har vel også til gode å se den rosa jentetaxien som nylig ble lansert for å gjøre det tryggere å ferdes i sentrum om kvelden.

Vi oppsøkte studenter som gikk alene fra et utested og tilbød oss å følge dem

Ingrid Nybakk, fadderkoordinator HiB

De fire forteller at det ikke er uvanlig å overnatte hos venninner, fremfor å ta seg alene ut i bergensnatten.

HiB-faddere fulgte mange

Etter gruppevoldtekten i helgen, gikk fadderstyret ved Høgskolen i Bergen (HiB) ut og minnet om at fadderne kan følge studenter hjem.

— Spesielt viktig blir dette når det er en uoppklart voldtektssak, sa Ingrid Nybakk, fadderkoordinator ved HiB, til bt.no mandag.

Tirsdag arrangerte høgskolen pub-til-pub-runde som en del av fadderuken.

— Vi fulgte mange hjem. Vi oppsøkte studenter som gikk alene fra et utested og tilbød oss å følge dem. Fadderstyret alene fulgte sikkert 10-12 studenter. Itillegg var det mange andre faddere som fulgte studenter hjem. Noen ble også henvist til å ta taxi, sier Nybakk.

— Det var ikke nødvendigvis folk som var overstadige, men jenter vi ikke ønsket skulle gå alene.

Hadde ikke hørt

Fadderkoordinatoren anslår at cirka 800 HiB-studenter var på byen tirsdag, og at cirka 200 av dem var faddere.

Slike situasjoner kan oppstå igjen

Ingrid Nybakk

Én av de kvinnelige studentene som fikk tilbud om følge, ble ifølge Nybakk skeptisk.

— Hun lurte om det var noen spesiell grunn til at vi fotfulgte henne. Da vi fortalte om den anmeldte gruppevoldtekten, viste det seg at hun ikke hadde hørt om saken. Hun ble overrasket, og satte da pris på at vi fulgte henne.

Nybakk er glad for at politiet har pågrepet to menn i den brutale voldtektssaken.

— Det er godt å vite at noen er tatt. De av våre studenter som har vært bekymret på grunn av denne saken, trenger ikke være det lenger. Men vi vil selvfølgelig fortsette å ta våre forholdsregler. Slike situasjoner kan oppstå igjen, og vi ønsker at våre studenter skal være trygge.

OPPSØKTE ALENEGÅERE: Under tirsdagens pub-til-pub-runde oppsøkte fadderne ved HiB mange kvinnelige studenter som gikk alene fra utesteder. - Det var ikke nødvendigvis folk som var overstadige, men jenter vi ikke ønsket skulle gå alene, sier fadderkoordinator Ingrid Nybakk.
FRA HIBS HJEMMESIDE