De må opp i otta og får lange dager fordi bussavgangene ikke passer med tiden skolen starter om morgenen. Elever og foreldre fortviler og rektor er bekymret for de lange dagene de får.

Det gjør også Frp, som fredag kveld har reagert på saken på bt.no.

— Dette vil jeg ta opp i neste møte i fylkesutvalget neste onsdag. Innsparingene skal ikke gå på bekostning av skoletilbudet og elevene, sier PetterKvinge Tvedt, som er fylkestingsrepresentant og politisk rådgiver for Liv Røssland.

— Det må være potensial til å finne de pengene et annet sted. Det er viktig for Frp å finne en løsning slik at elevene ikke får en så lang skoledag, sier han.

Opp grytidlig

Skolen starter undervisningen klokken 08.05, noe som er 35 minutter tidligere enn forrige skoleår.

Opptil 150 elever ved Sotra vidaregåande skule, avdeling Sund kommer til skolen en halv time før skolen begynner på grunn av busstilbudet.

For å rekke skolen må alle elever som kommer fra Hjelteryggen og Lille Sotra, ta en buss fra Straume terminal allerede klokken 07.05 om morgenen.

Kjerstin Iversen har en datter på Sund, og er fortvilet over situasjonen.

— Elevene reagerer sterkt på dette og vi foreldre er opprørte. Dette var helt nytt for oss i går. Hadde vi visst dette, hadde vi aldri oppmuntret henne til å søke denne skolen, sier Iversen.

Hun forteller at datteren må gå hjemmefra ti på halv syv om morgenen.

— Min datter må stå opp kl 05.15 og er ikke hjemme før kvart over fire. Det blir en altfor lang dag, situasjonen er rett og slett uholdbar. Busstilbudet er ikke lagt opp etter skoletilbudet for dem som kommer fra Bergen vest. Det går jo ikke an. Hvor er logikken til Skyss?

Rektor bekymret

Rektor ved skolen, Per Morken, liker heller ikke situasjonen som har oppstått.

— Jeg synes det er veldig uheldig at elevene må komme så tidlig. Noen av elevene kommer langveisfra, og må fryktelig tidlig opp. Vi er nødt til å begynne skolen så tidlig for å kunne klare å gi elevene de timene de skal ha i løpet av et år, forklarer rektor.

Han sier det manglende busstilbudet gir skolen utfordringer.

— Jeg er veldig bekymret for om elevene blir trøtte i løpet av skoledagen. Jeg er redd for at det kan gå utover trivselen deres.

Har dere tatt opp problemet med Skyss?

— Vi har arbeidet i forhold til Skyss i trekvart år for å få orden på dette, men det har dessverre ikke lykkes.

Har ikke råd

— Jeg ønsker jo at de skal være fornøyd med tilbudet vårt, men har vi har noen rammer vi må forholde oss til og det ber jeg om forståelse for. Vi prøver å i møtekomme de fleste innenfor det vi har, men vi klarer ikke å løse alt, sier direktør Oddmund Sylta i Skyss.

Saken har vært diskutert og vurdert helt opp til høyeste nivå i administrasjonen i Hordaland Fylkeskommune. Både samferdselssjef Anne Irene Fagerbakke og rådmann Paul Nilsen skal ha vært involvert. Men det kommer ikke en annen løsning for de misfornøyde skoleungdommene.

— Vi har vurdert kostnadene opp mot ulempene for elevene. Dersom denne avgangen skulle gå kl 0735 fra Straume Terminal, ville vi trenge 3 ekstra busser, fordi den ruten også har tilførselsruter. Det vil koste en halv million kroner, noe som er vanskelig å forsvare når vi samtidig skal kutte 10 mill. kr. innenfor kollektivfeltet, sier Sylta.

Han understreker at noen elever har fått det bedre nå fordi de har kortere ventetid.

— Elevene fra Øygarden måtte tidligere vente en halv time, men nå er det bare fem minutter. Vi holder oss innenfor regelverket, som sier at akseptabel ventetid er på en time, sier Sylta.

Ingen løsning

Vil dere vurderer å endre skoletiden igjen?

— Vi har ikke noe alternativ i år. Alternativet er å strekke skoledagen i den andre enden, men da er også busstilbudet slik at elevene kommer svært sent hjem, noen ikke før ved 18-tiden, sier rektor Morken.

— Det finnes ingen innlysende løsninger akkurat nå. Jeg håper på at fylkeskommunen kan endre standpunkt i denne saken sier Morken.

Det er Iversen enig i.

— For oss spiller det ingen rolle hvem som har skyld, men at de gjør noe med det, når de skjønner hvor dumt dette er, sier Iversen.

Rektor Per Morken vil ha bedre bussforbindelse for elevene sine.
PRIVAT