— Det er ikke langt fra hver dag vi får inn melding om bilister som kjører uaktsomt og vinglete. Men når vi rykker ut viser det seg at de ikke har promille, sier politiførstebetjent Norvald Bergfjord i Arna og Åsane politidistrikt.

Det viser seg at bilistens øyne slettes ikke har vært på veien, men på mobiltelefonen nede ved håndbrekket.

Sjekket SMS-logg

— En gang var det en oppmerksom politimann som spurte bilisten om å få se på mobiltelefonen hans. Det viste seg at han hadde sendt SMS på det tidspunktet vi fikk melding om at han hadde kjørt vinglete, sier Bergfjord.

Senest i går ble en bilist stoppet mellom Åsane og Arna etter melding om vinglete kjøring. Men selv om mobilen hans ikke ble sjekket, mistenker politiet at også han hadde SMS-kjørt.

— Dette er like farlig å skrive SMS når man kjører som å snakke i mobilen uten handsfree. Dette må man slutte med, sier han.

La mobilen ligge

Morten Thorsø i politiets trafikkseksjon kan bekrefte at det er mange som sender tekstmelding mens de kjører.

— All bruk av mobil under kjøring er et stort og tiltakende problem, og er noe vi prioriterer. Vi ser at det går ut over kjøringen, sier Thorsø.

De som tror at denne mobilbruken under kjøring er utelatt bot, tar feil.

— All bruk av mobil, utenom snakking med handsfree, blir bøtelagt med 1300 kroner. Det holder egentlig bare å bli tatt med mobilen i hånden, sier han.

Thorsø legger til at mobilbruk tar vekk oppmerksomheten fra veien, og har opplevd å selv nesten bli meid ned av en snakkeglad dame.

Boten ser ikke ut til å skremme bilistene. Problemet er økende, og synderne kommer fra alle samfunnslag.

— Det kan godt være at en bot på 1300 kroner ikke er skremmende nok, sier han.