— Han skulle så absolutt vært fengslet, men det er dessverre ikke plass, sier politiadvokat Harald Bilberg.

Han fikk beskjed klokken 12 i dag om at det ville bli plassproblemer i Bergen fengsel om han fikk medhold i kravet om fire ukers varetekt for 25-åringen.

**Les også:

Amok med kjøttøks**

Tjoret fast

— Vi kunne gjerne ha tjoret mannen fast til en stolpe utenfor politihuset, men det har vi ikke hjemler til, sier Bilberg og avviser at løslatelsen er et pr-grep for å få fokus på plassproblemene i norske fengsler.

— Jeg hadde ikke brukt fire timer på å forberede en fengsling på en person vi mener burde fengsles, dersom det bare var tull, sier Bilberg.

Han er oppgitt over situasjonen og mener både politiet og justisminister Knut Storberget vil få et problem om det skulle skje noe i denne saken.

- Hva gjør dere overfor kvinnen som skal ha blitt truet?

— Hun vil bli bedt om å holde seg unna kjæresten sin og holde seg nær til telefonen slik at hun kan ringe politiet om han skulle oppsøke henne på nytt, sier Bilberg.

Hjertesorg

Han mener øksehoggeren er farlig.

— Når han er ruset, sjalu og lider av hjertesorg, så er det ikke denne typen folk vil har gående på gaten med en kjøttøks, sier Bilberg.

Carl Petter Leganger, leder for voldsavsnittet ved Sentrum politistasjon, gir støtte til Bilberg, i hans vurdering av saken.

— Det er juristene som må det rettslige. På generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er ønskelig atferd at personer skal gå løs på gaten med kniv og kjøttøks.

Frustrert

BT har den siste tiden tatt opp problemene med for få varetektsplasser.

I helgen uttalte Gunnar Fløystad, påtaleleder i Hordaland politidistrikt, seg svært krast om situasjonen.

— Det er vanskelig å finne sterke nok ord om situasjonen. Nok er nok. Nå må vi slutte bare å diskutere varetektsmangelen. Noen må gjøre noe, sa Fløystad til BT i helgen.

Kriminalomsorgen på Vestlandet er også frustrert. Ekstra mange varetektsfanger, kombinert med arbeidet for å fjerne soningskøen, har gitt nær hundre prosent belegg i fengslene.

— Når antallet varetektsfanger øker så kraftig, er vi på en måte sjakk matt. Vi har rett og slett ikke flere plasser å tilby, sa regiondirektør Per Sigurd Våge til BT mandag.