Første mandag etter påske må piggdekkene av bilen.

I Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har de sammen med Statens vegvesen bestemt seg for ikke å håndheve regelen i to uker fra 7. april, skriver NRK.

— Regelverket gir rom for at en vurderer ansvar i forhold til føre- og trafikkforhold. Det betyr at det ikke vil bli skrevet ut forelegg til bilførere som vurderer at de fremdeles har behov for å kjøre med pigger, sier Edgar Mannes, elder for Felles Operativ Eining i en pressemelding.

Ingen kontroller

I Hordaland, derimot, gis det ingen generell dispensasjon for å bruke piggdekk utover den angitte fristen. Men du kan bruke piggdekk og kjetting utenom de angitte datoene hvis føret krever det.

«Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre, og må vurderes av sjåføren», heter det på Statens vegvesens nettsider.

— Man må sko seg etter vær- og føreforhold, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt i Hordaland politidistrikt. Og nattefrosten vil ifølge meteorologene ikke slippe taket før godt ut i neste uke.

Trafikkpolitiet i Hordaland vil ikke kjøre spesielle kontroller opp mot piggdekkbruk den første tiden etter mandag.

Forvirrede bilister

— Så lenge føret er slik at det kan være frost og glatt, er det viktigere å være riktig skodd enn at vi skal forholde oss til en viss dato. Er det meldt snø i fjellet kjører man ikke opp med sommerdekk, sier operasjonslederen.

Hun forventer mange telefoner fra usikre bilister i løpet av helgen.

— Vi får generelt mange henvendelser i overgangsfasen. De vil få beskjed om at så lenge man kan risikere at det er glatt mange steder i Hordaland, må man sko seg etter det, sier Myrtvedt.

Såvidt operasjonssentralen i Sogn og Fjordane bekjent vil det ikke bli innført piggdekkamnesti i trivselsfylket heller.

I Nord-Norge er fristen 1. mai.