Det var Soheila Porabedin (SV) som foreslo Harstad Vikingspilleren og New Page-høvdingen Marco Elsafadi som årets 17. mai-taler i Harstad.

Da skal deler av komiteen ha satt spørsmålstegn om han var norsk statsborger, skriver Harstad Tidende. Saken har vekket stor oppsikt i Harstad.

Dette er Elsafadi irritert over.

— Hva har det å si? Når de ikke visste hvem jeg var kunne de heller ha spurt om hva slags menneske jeg er og hva jeg har gjort, sier han til bt.no.

Det endte med at Porabedin, som selv har utenlandsk bakgrunn, trakk seg fra komiteen.

Årets forbilde

— Jeg har lenge vært en profil i Harstad og jobbet mye med New Page. Så gir de signal om at en må være norsk statsborger for å holde tale, sier Elsafadi oppgitt.

30-åringen er født i Libanon, men har bodd i Norge i 20 år, og vært norsk statsborger i 13 år. Han har også vært en av landslagets fremste basketballspillere.

Under årets idrettsgalla 2006 ble han kåret til årets forbilde.

Elsafadi er leder for New Page, en organisasjon som skal få ungdommer på rett kjøl.

— Jeg blir ikke personlig så veldig sår av det, men mange andre kan bli det. Ved å stille slike spørsmål vil man alltid bli minnet på at man ikke er helt norsk. Mange som er født og oppvokst her, men som kanskje har en utenlandsk far og et ukjent etternavn havner bakerst i bunken med jobbsøknader. Det er så lettere å innkalle en som heter Olsen eller Jensen. Dette er bare med på å vise at i dagens samfunn er ikke vi en helt åpen nasjon., sier den tidligere Ulriken Eaglesspilleren.

Ble ikke spurt

Elsafadi tror ikke at komiteen nødvendig har ment å være rasistisk.

— Folk er ikke alltid bevisst på sine fordommer, men hvis det ikke var rasistisk, hvorfor spurte de da om nasjonaliteten min? Jeg synes det er trist. Det var kanskje bare en liten glipp fra noen, men det er blitt en debatt i Harstad som førte til at Porabedin trakk seg, sier han.

Elsafadi som var i Sverige på nasjonaldagen kunne uansett ikke stille opp. Forespørselen om å holde talen nådde ham imidlertid aldri. Saken fikk han vite om via Harstad Tidende. Elsafadi har tidligere holdt 17. mai-tale i Bergen og Kolbotn.

Men i Harstad i år var det Kine Hellebust som til slutt holdt talen.

IKKE BRA NOK? Marco Elsafadi er irritert over at hans nasjonalitet (som for øvrig er norsk) ble et tema da han ble foreslått som årets 17. maitaler i Harstad. I 2006 vant han pris for årets forbilde under idrettsgallaen på Hamar.
Åserud, Lise