Hvor vokste du opp?

— I en koselig bakke på Minde med kamerater, kjeftakjerringer og små rare hunder. De har et eget lite mystisk samfunn der, med alt de trenger av post og butikk og alt annet.

Hvor ville du helst bodd?

— En av de koselige bakkene på Minde hadde vært perfekt for meg.

Hvor går søndagsturen?

— Gjerne til kontoret mitt på Bryggen, der jeg skriver og jobber litt. Så tar jeg kanskje en liten tur rundt Nordnes for å få litt frisk luft, eller hjem til mor og far på Minde. Det er viktig å ha en plan med søndagen, ellers blir stemningen lett litt for melankolsk.

Favoritt utested?

— Jeg går ikke så mye ut, men synes Logen er veldig koselig, både som konsertsal og utested. Der slipper du å skrike for å kunne prate. Jeg liker meg også på Garage og Kvarteret, de har ofte kule konserter som lokker meg ut.

Hvor handler du klær?

— Jeg kjøper sjelden klær, men prioriterer plater i stedet. Undikker og sokker får jeg på Hennes & Mauritz. Jeg kjøpte nettopp en jakke i London, og handler gjerne litt når jeg er i Oslo. Myke pakker har også blitt kjekt å få etter hvert.

De beste skillingsbollene?

— Hos Baker Brun ytterst på Bryggen, der handler jeg på vei til kontoret. Og så er jeg veldig glad i alt de har av skillings-, rosin- og andre boller på Godt brød.

Ditt beste skoleminne?

— Jeg gikk på Steinerskolen i 12 år og hadde det veldig kjekt, så skoleminnene er et tungt skap med mye i. Vi satte for eksempel opp Spelemann på taket med fullt symfoniorkester og dro på turné til Oslo og Sverige. Og i syvende klasse laget vi en vanvittig spøkelsestunnel og malte oss i trynet med fluoriserende maling.

Din bergenske favorittrett?

— Etter at jeg flyttet i kollektiv, har jeg begynt å sette mer og mer pris på de gode gamle bergensrettene. Svinekoteletter med surkål, fylt kålhode, pinnekjøtt, maten til mormor. Jeg liker alt!

Hvor er du medlem?

— Gramart, Gramo, TONO, Norsk artistforbund, Norsk bluegrassforening.

Hva samler du på?

— Jeg samlet på steiner som liten, og har fremdeles en stor brødboks med stein hjemme hos mamma og pappa. Ellers samler jeg på Lucky Luke-blader, plater og fine gamle treinstrumenter. Foreldrene mine samler på absolutt alt mulig, så jeg har kanskje fått litt antisamlemani fra dem.

Ditt bergenske favorittuttrykk?

— Jeg liker «sløkket». Gøy at det ordet ikke finnes på noen andre dialekter. Også har jeg lært å si «løkke te» av Ephemerajentene, som en koselig måte å si lykke til på.

Hva er du mest stolt over?

— Hvor glad folk blir når det er fint vær. Det er ingen som setter så stor pris på vår og sol som bergenserne. Jeg er også glad i de fine gamle bygningene vi har igjen, som Kjøttbasaren og Bryggen.

Hva ville du vist en turist?

— Vi skulle gått på Torget, og så tatt en tur i mor og far sin seilskøyte. Fra sjøen er konturene av det gamle Bergen tydelige. Kjekt å vise frem en by med lang historie og sjel!

Hva er du minst stolt over?

— Den voldsomme trafikken på de fineste turiststedene, og alle de stygge bygningene som Rådhuset selvfølgelig, og Bystasjonen. Dessuten er det trist når folk river ned gamle bygninger bare for å tjene penger.

Hva mangler i Bergen?

— Jeg savner et spille- og utested der man må være stille slik at folk kan lytte. Dessuten trenger vi et stort flott kulturhus, der unge fotografer og musikere kan prøvd seg. Da ville det nok blitt færre påmeldte i «Idol».

Hva savner du når du er på reise?

— Den fredelige stemningen i byen og det deilige bergensvannet. Jeg lengter ofte hjem når jeg er borte, selv om det er kjekt å komme seg vekk også. Jeg tror aldri jeg vil bo et annet sted enn Bergen i en lengre periode.

Det mest romantiske stedet?

— Romantikk er en følelse man har inne i seg, men det finnes jo mange fine steder i Bergen man kan gå med kjæresten sin, slik som Nordnes, Fjellveien og Fløien.

Ditt første kyss?

— Jeg var en fryktelig flau liten gutt, og fikk mitt første kyss av en jente i barnehagen. Hun var veldig hyggelig og grei, men det var mest pinlig likevel.

Favorittbergenser?

— Jeg har mange gode venner, koselig familie og flotte folk jeg jobber tett sammen med. De er mine favorittmennesker i Bergen. I tillegg er jeg litt fan av Edvard Grieg og Ole Bull, da.

Har du gått i buekorps?

— Nei. Jeg drev med fotball, svømming, orientering og fiolin. Buekorps lå aldri helt for meg, men jeg har ikke noe imot dem.

Når var du på Stadion sist?

— Da Brann spilte mot Bodø/Glimt. Jeg går sammen med en gjeng så sant det er billetter. Det er grådig gøy når de vinner, men forferdelig kjedelig når de taper.

Det flotteste byfjellet?

— Fløifjellet. Det er mye koseligere enn Ulriken, som er altfor bart. På Fløien er det fint å gå inn blant trærne.

En god dag i Bergen?

— Jeg møter Tarjei Strøm (fra Ralph Myerz, journ.anm.) på Godt Brød. Vi går en tur på Platekompaniet og får tak i en billig, knallgod plate. Så jobber jeg og arrangerer litt, før jeg lager en koselig middag for familie og venner med masse gode ingredienser fra innvandrerbutikken i 1. etasje. Om kvelden går jeg på kino eller en gøy konsert og koser meg med kjæresten og venner.

Ordfører for en dag?

— Alle skolebarn skulle fått gratis adgang til en spektakulær konsert i Grieghallen. Jeg ville laget en musikkfestival for barn og ungdommer, bygget en svær villa til alle de hjemløse og sørget for Godt Brødbagetter til alle i byen.

Bergen om 50 år?

— Jeg håper Bergen fremdeles har små koselige gater med enkeltstående butikker, og færre kjøpesentre. Litt pessimistisk kan jeg si at jeg frykter at mye vil bli styrt fra Oslo.

MUSIKERPATRIOT: Julian Berntzen kan ikke forestille seg å flytte fra byen for godt. Fremdeles går søndagsturen ofte hjem til mor, far og katten Julie Susanne på Minde, der den musikalske bergenspatrioten vokste opp.
Fred Ivar Utsi Klementsen