Bergen: terningkast tre. Oslo: terningkast to. Det ble resultatet da Norges Handikapforbund, Handikapnytt og Forbrukerrapporten tok en uformell test med rullestol på noen av de største turistattraksjonene i Bergen og Oslo.

Norges Handikapforbund mener resultatet er nedslående for Norge som turistnasjon. Rullestolbrukere gjør lurt i å holde seg unna flere av de mest besøkte turistattraksjonene.

Les også:

Sørgelige tilstander i hovedstaden

— Jeg pleier å si til venner i rullestol at Bergen er en fin by, men at de må være forberedt på mye brostein og at de trolig vil trenge en assistent for å komme seg rundt, sier Anne-Berit Kolås fra Frekhaug. Hun har brukt rullestol siden 1989, sitter i sentralstyret til Norges Handikapforbund (NHF) og var den som testet fremkommeligheten på turistmål i Bergen for Handikapnytt.

Hun tar med BT på en kortversjon av turen.

Rullestolen rister kraftig når Anne-Berit Kolås triller over Vågsallmenningen.

— Ja til store steinheller, nei til små brostein, sier hun.

Rullestolbrukerne møter brosteinsproblemet i store deler av sentrum.

Stjerneeksempelet

Heldigvis er det noen som har skjønt det. Turistinformasjonen i Bergen får skryt i bøtter og spann av Anne-Berit Kolås. Bygningen er vernet, likevel har man klart å sette opp en rampe uten å ødelegge fasaden. Rampen er rett og slett murt opp et lite stykke unna veggen, slik at verken mur eller gelender er fysisk nær den vernede veggen.

— Nå er bygningen tilgjengelig for alle, samtidig som resultatet er estetisk pent. Dette er stjerneeksempelet på hvordan det bør gjøres. Jeg håper andre steder med vernede bygninger kan lære av dette, sier Kolås.

Ingen adgang

Like greit går det ikke når Kolås triller bortover til Bryggen. Krysset Bryggen/Nikolaikirkeallmenningen byr på samme problem som en rekke andre fotgjengeroverganger i Bergen. Det er høye fortauskanter, glipe mellom kant og overgang, og fotgjengerfeltet er en forhøyning av brostein.

Ingen av butikkene på Bryggen er tilgjengelige for rullestolbrukere. Samtlige har høye trappetrinn fra gaten og inn i butikken. Rullestolbrukerne kan komme seg til uteserveringene, men det hjelper ikke mye så lenge det ikke finnes et eneste toalett på hele Bryggen som er tilgjengelig for folk i rullestol.

— Det verste på Bryggen er likevel det nye informasjonssenteret for besøkende. En ting er at de gamle husene her ikke er så tilgjengelige, men dette er laget til nå, og likevel stenges vi ute av høye trapper. Dette får oss ikke til å føle oss velkomne, sier Kolås.

— Jeg blir mest provosert de stedene der det skal minst til for å gjøre det tilgjengelig. Mange steder kunne skråplaning fra gate til inngang løst problemet. Det er fantasiløst å velge trapp bestandig, sier forbundsleder Eileen Reinaas i Norges Handikapforbund.

Det eneste på Bryggen som er godt tilrettelagt for rullestolbrukere, er museet.

Mye bra på Fløyen

Fløyen får jevnt over ros for tilgjengeligheten.

— Noe av det viktigste her er at jeg kan komme meg inn til heisen, inn på banen og ut på toppen uten problemer, og uten å måtte spørre noen om hjelp. Det er jo slik vi ønsker oss at det skal være, sier Kolås.

Det nye utsiktsplatået på toppen av Fløyen er også godt tilrettelagt.

— Det eneste som mangler på Fløyen er tilgjengelighet til kiosken. Det er en rampe der, men det står så mye dilldall foran døren at det likevel ikke er mulig å komme seg inn med rullestol, sier Kolås.

Ellers får Akvariet godord for tilgjengeligheten der, og Troldhaugen får skryt for at det er en rampe tilgjengelig som legges ut når det kommer gjester i rullestol.

Det blir full stryk for sightseeingmulighetene, siden det ikke finnes sightseeingbusser rullestolbrukere kan komme seg inn på.

Flesland lufthavn fungerer fint for dem som sitter i rullestol, men det er et problem å komme seg til og fra flyplassen.

— Vi kan ikke bruke annet enn maxitaxi, og dem blir det stadig færre av. Rullestolbrukere må belage seg på mye venting, sier Kolås.

Er Bergen godt nok tilrettelagt for bevegelseshemmede? Si din mening!