En kjede vil — og det forstår man jo - markere at de enkelte bedrifter hører med i kjeden. Det kan imidlertid føre til at gode, gamle navn blir en saga blott. Dagens eksempel er Svaneapoteket.

Som bergenser må vi si vi beklager at navnet Svaneapoteket nå er historie. Det er landets eldste apotek og sørget for at norsk apotekvesen kunne feire 400-årsjubileum i 1995. Det er Bergens eldste eksisterende bedrift som har bredt sine svanevinger ut over bergensere i mannsalder etter mannsalder.

Men nå er Svaneapoteket, i likhet med nesten 200 andre apotek, blitt en del av Apokjeden, den med Apotek 1. Som uttales «apotek en» enda man skulle tro det korrekt grammatikalske skulle være «apotek et», men hva har grammatikk å gjøre i et kjedenavn?

Nå heter altså vårt gamle apotek Apotek 1 Svanen, og Apokjeden sier at «vi har jo beholdt Svanen.» Og synes ikke navneskiftet er noe å lage et nummer av.

Det er det kanskje heller ikke - men vi beklager det like fullt. Det eneste som gleder oss, er at navnet Svaneapotheket står hugget i stein over inngangsdøren. Og der står det godt, i hvert fall inntil videre.

<b>I STEIN: </b>Det velkjente navnet står fortsatt over inngangsdøren, for der er det hugget i stein.<p/> ARKIVFOTO: HELGE SUNDE