• Når dere går inn i den rettssalen skal dere fortelle sannheten. Det fortjener Øyvind. Den oppfordringen kommer fra Øyvind Bjarte Madsens tidligere samboer i Åsamyrane 283. Han ber vitnene i saken sørge for at sannheten kommer frem.

— De må trosse frykten, sier han til Bergens Tidende.

Nødvendig pris - Jeg er ikke redd, sa 33-åringen da han forklarte seg for retten i går formiddag.

Retten fikk høre hvordan 33-åringen i flere måneder hadde samarbeidet med politiet for å oppklare saken. I tiden etter drapet oppsøkte han livredde vitner på hytter, tok dem med på kjøreturer, og videreformidlet deres opplysninger til etterforskerne. Selv torde ikke disse personene å stå frem.

— For meg var det hele tiden viktigst at gjerningsmennene ble tatt. Hvis jeg av den grunn skulle få juling, var det en nødvendig pris å betale.

Falsk forklaring Drapet på Øyvind Bjarte Madsen skapte redsel i Åsane. Enkelte vitner ble utstyrt med voldsalarmer, andre har aldri våget å fortelle det de vet.

Madsens samboer forteller at han etter drapet måtte dra med venner til politiet i håp om at de ville våge å avgi forklaring.

Han har i likhet med mange andre hørt rykter om at han «skulle tas», som det heter i disse kretser. Han valgte imidlertid å trosse advarslene.

— Jeg håper vitnene nå kan legge frykten igjen utenfor rettssalen. Etter min mening er det ikke lenger grunn til å være redd. De kriminelle miljøet i Åsane har mistet makten, mener Madsens samboer.