DET ER EN DEMOKRATISK RETT å ytre seg og det er fint at bt.no slipper til meninger som er udemokratiske, ufine, usaklige og sterke personangrep. Jeg skjønner ikke helt hvorfor sjef for Bergenfest og Bergen Live, Frank Nes, ønsker å redigere nettdebatten i BT (BT 17.06.). Han har hatt stor suksess som konsert— og festivalarrangør takket være mediene, ikke minst BT.

Les også: - Trekker BT ned i sølen

Jeg mener det skal være en lavere terskel for på nettet enn i papiravisen. Men også i papiravisen må det slippes til usakligheter og personangrep på offentlige personer. Nes kan ha et poeng i at nettet i dag bør redigeres noe strammere. Men det er uvesentlighetene og ordgyteriet som bør lukes bort, ikke meningene.

SELV OM DET PUBLISERES masse uvesentligheter, avsporinger av debatter, sjikane og udokumenterte drøye påstander, bør «tullet» få komme frem. Faktisk også om det strider mot norsk lov. Det er og blir en innskrenkning av ytringsfriheten om en ikke helt generelt får mene at homoer er annenrangs mennesker og at kvinner ikke skal ha samme lønn som menn.

Jeg tror at når slikt grums kommer frem, blir det luket bort av fornuftige mennesker. Usakligheter er lett å tilbakevise. Ufine personangrep faller egentlig bare tilbake på dem som ytrer dem. Men det bør gå en grense for personangrep og sjikane av ikke-offentlige personer. Her kan nettavisen og papiravisen redigere strammere.

MONS IVAR MJELDE tok en av de mest utsatte jobbene i Bergens-området. Det fikk han klekkelig betalt for, og han visste hva han gikk til. Tåler ikke han, og andre i lignende posisjoner, hets og sjikane, burde de heller ikke ta en slik jobb. Det fortjener ikke Bergen og publikum med hjerte i Brann.

Jeg er ikke redd for merkenavnet til BT om avisen slipper nesten alle slags mennesker til på nettdebattene. For jeg er ganske sikker på at de aller fleste klarer å skille mellom avisens holdning og leserinnleggene på nettet. For øvrig kunne avisen og nettet vært enda flinkere til å lage et klarere skille mellom BTs egne meninger, gjesteskribenter og leserinnlegg.

SELV TROR JEG det ville være et større problem om grumset ikke fikk en plass. Gjennom debatt med andre reflekterte mennesker må en tenke igjennom sine forkvaklede meninger. Slik vokser en som menneske. Da jeg gikk på Fana Gymnas for snart 40 år siden, hadde jeg en norsklærer (Nygaard) som sa noe klokt:

Når du er ung og ikke har så sterke meninger er det lurt å kaste seg inn i debatter, samme hva du sier og mener. På den måten blir du nødt til å tenke igjennom ureflekterte holdninger og du modnes. Selv om du skulle ha passert middagshøyden i livet, går det an å utvikle og korrigere sine holdninger når fakta blir slått i bordet til deg.

Si din mening om nettdebatten her: