— Jeg har alltid hatt fast jobb og god økonomi. Da jeg fikk beskjed om at jeg ikke var godkjent av selskapet som driver kredittvurdering, trodde jeg at de hadde tatt feil og forvekslet meg med en annen, forteller Jan Bremnes, som til daglig jobber som produktsjef.

Jeg synes regelverket virker forunderlig Jan Bremnes

Flytting = ustabilitet

42-åringen var sikker på at det ville være en enkel sak å skifte mobilabonnement. Men den rutinemessige sjekken hos Dun & Bradstreet fikk et uventet utfall. Bremnes ble ikke godkjent.

Da Bremnes ringte for å få en forklaring på den manglende kredittverdigheten, fikk han vite at årsaken til avvisningen var at inntekten hadde gått ned det siste året, og at han nylig hadde flyttet.

I tillegg hadde 42-åringen ingen skattbar formue.

— Veldig mange er i samme situasjon som meg. På grunn av lav ligningsverdi på boligen blir formuen satt til null, selv om jeg har vært forsiktig med å låne penger.

— Flytting er jo også helt normalt. Når det gjelder lønnen er det nok mange som har gått litt ned etter finanskrisen. For min del hadde jeg en heldig boligtransaksjon som gjorde at jeg ble oppført med veldig høy inntekt i 2007, sier Bremnes.

Trøkk i trynet

Han reagerer på at Dun & Bradstreet bruker det han kaller rigide regler i kredittvurderingen.

— Noen får seg nok en trøkk i trynet når de får en slik beskjed. Selv om økonomien er bra, blir de rammet og får ikke lån. Jeg synes regelverket virker forunderlig, sier Bremnes.

Til tross for kredittvurderingen klarte han å overbevise mobilselskapet om at han ikke er en dårlig betaler og fikk abonnementet sitt likevel.

  • Jeg skjønner at det er frustrerende. Det handler jo om stolthet Kjell-Ola Kleiven, informasjonssjef i Dun & Bradstreet

Viktig med stabil inntekt

For informasjonssjef Kjell-Ola Kleiven i Dun & Bradstreet, handler kredittverdighet i stor grad om stabilitet. Mange tegn på dårlig stabilitet gjør at personen skårer lavt.

— I utgangspunktet mener vi at en sykepleier som tjener 300.000 kroner hvert år er en bedre betaler enn en selger som varierer mellom 700.000 og 400.000 i året. Når inntekten blir ustabil, er det mange som legger seg til dyre vaner og blir dårlige betalere, sier Kleiven.

Det at noen gode betalere ikke blir godkjent, mener informasjonssjefen er en bieffekt av at kredittvurderingen gjøres automatisk.

— Tidligere måtte alle vurderes manuelt. Nå er det slik at noen kommer dårlig ut, for eksempel på grunn av ustabilitet. Det betyr ikke nødvendigvis at de er dårlige betalere, men at de må dobbelsjekkes, sier Kleiven.

Skjønner frustrasjonen

Han forstår godt at det oppleves som ubehagelig å få beskjed om manglende kredittverdighet når man hele livet har vært opptatt av å betale regninger i tide.

— Jeg skjønner at det er frustrerende. Det handler jo om stolthet. Mange kjente nordmenn har ringt meg og beklaget seg over at de ikke blir godkjente, sier informasjonssjefen.

Han synes likevel ikke at reglene er for strenge.

— Dette løser seg i ni av ti tilfeller når det foretas manuell vurdering av personen, sier han.

Har du hatt problemer med å få kreditt? Diskuter saken her.