«Liten og stor ønskes velkommen til å delta på nyttårsfolkefesten», står det på hjemmesiden til Trondheim kommune. Stavanger kommune informerer om fyrverkeri i alle byens bydeler, og Oslo har offentlig fyrverkeri fire steder i byen.

Bergen kommune nøyer seg med å minne byens borgere om totalforbudet mot raketter.

Det er meldt om strålende rakettvær i morgen, men noe offentlig fyrverkeri blir ikke å se på himmelen.

— Vi har ikke sett oss råd til å bruke penger på fyrverkeri. Det er ikke en prioritert oppgave i det som har vært et veldig krevende år. Da kommer det viktigste først, sier byrådsleder Monica Mæland (H).

Forundret over Trondheim

Det er ikke lov til å bruke fyrverkeri innenfor bompengeringen i Bergen sentrum. Også i bydelene er det strenge restriksjoner, og i år er det i tillegg forbud mot raketter med styrepinner for første gang.

— Ingen har henvendt seg til oss om kommunalt fyrverkeri, og det forundrer meg at Trondheim, som kutter 300 millioner ser seg råd til dette, sier Mæland.

Bare i 1999 var det offentlig nyttårsfyrverkeri i Bergen.

— Vi hadde riktignok fyrverkeri i forbindelse med tusenårsmarkeringen, men det har ikke vært noen tradisjon at kommunen gjør dette, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Raastad.

Greit på 17. mai

På 17. mai er det imidlertid offentlig fyrverkeri i Bergen.

— Det er det 17. mai-komiteen som står bak, selv om vi bevilger penger dit. Det er en lang tradisjon vi har hatt og som er fin å ha. Men jeg ser ikke noen grunn til å begynne en ny tradisjon hvor kommunen prioriterer å bruke penger på fyrverkeri, sier Mæland.

Ordfører Gunnar Bakke (Frp) er helt uenig med byrådslederen.

— Jeg har sansen for en samlet, skikkelig oppskyting på vegne av kommunen. Det kan vi få til neste år i et fellesskap hvor næringsliv og andre kan bidra. Det bør være én oppskyting, og den bør være på vegne av hele byen, sier Bakke.

Over hele verden

Det er ikke bare i Norge at det er vanlig med offentlig fyrverkeri på nyttårsaften. Sydney kaller seg verdens nyttårshovedstad, og arrangerer både familiefyrverkeri og midnattsfyrverkeri. I London oppfordrer myndighetene innbyggerne til å komme tidlig til byen, da det bare er plass til 180.000 tilskuere når fyrverkeriet skytes opp. I New York er det på Times Square det skjer, og rundt en million mennesker samles der hvert år.

Synes du det bør være et offentlig fyrverkeri i Bergen? Legg inn dine kommentarer under!