— Når det er så varmt som i dag, blir det gjerne til at vi spiser skalldyr og spekemat, sier Jeanette Karlsholm og Ketil Nilsen fra Oslo. De sitter på en benk på Torgutstikkeren og nyter Bergen og en pose reker fra Torget.

— Jeg orker ikke tanken på noe annet. Tenk å spise grøt i dette været, sier Jeanette.

Det myldret av folk på Zachariasbryggen i går, men det var ikke mange som spiste varm mat. Det gikk i is, brus og duggende øl.

— Om sommeren spiser vi ikke så mye om dagen, vi griller heller om kvelden. Du kan si at det blir få måltider, men gjerne et større måltid i løpet av ettermiddagen og kvelden, sier feriegjestene. Rekene falt for øvrig godt i smak hos de to østfra.

Selger baller i varmen

Hos Ervingen på Strandkaien er det mange gjester selv om det er rene badstuen ute.

— Ja da, folk stikker innom selv om det er fint vær. Her selger vi unna med koldmat, supper og salater, sier kokk Monica Nyhus.

— Det blir dårlig med salg av raspeballer i denne varmen?

— Å nei, vi merker ingen svikt der. Bergenserene er trofaste mot raspeballene, ler hun.

Dårlig med trerettene

På Dickens er det lette retter som går unna.

— Gresk salat, kylling tortilla og skalldyrsalaten går så det suser, mens turistene fortrekker en hovedrett av fisk. Gjerne ørret, sier servitør Christian Hop. Det blir ikke solgt så mye kjøtt eller treretters middager på Dickens for tiden.

— Ingen orker vel så tung mat i denne varmen. Det går dårlig med både kalvefileten og lammefileten, sier Christian. Så får vi se da, hvor lenge sommerappetitten varer …

Ferierende: Ketil Nilsen og Jeanette Karlsholm fra Oslo foretrekker reker fremfor grøt i sommervarmen.
FOTO: ARNE NILSEN