Det var 3. juni i fjor at skjenkekontrollørene

observerte en kvinne på utestedet Rick's som «svaiet svakt mens hun støtte inn i folk». Hun skal også ha surret fælt med ølbestillingen, og dertil hatt svømmende øyne og tvilsom ånde.

Byrådet mente dette kvalifiserte til to ukers skjenkestopp. Rick’s klaget imidlertid til fylkesmannen. De mente at damen slett ikke hadde vært full:

— Men hun kunne jo ikke gå på høyhælte sko i det hele tatt, sier daglig leder Tom Greni til bt.no.

Født og oppvokst på Herdla

Han snakket selv med kvinnen den aktuelle kvelden. Hun skal ha opplyst at hun var født og oppvokst på Herdla. «Hvor ofte tror du folk på Herdla går med høye hæler? », skal hun ha spurt.

Et godt poeng, mener fylkesmannen, som synes kontrollørene burde ha snakket med gjesten, slik betjeningen på Rick's oppfordret dem til.

Fylkesmannen mener kontrollørene ikke gjorde nok for å avklare de faktiske forhold. Dermed bygger kommunens vedtak om skjenkestopp på «et sviktende faktisk grunnlag», skriver Fylkesmannen.

- Det må skje noe

— Dette viser at veiledningen kontrollørene jobber etter ikke holder mål, mener Tom Greni.

Han synes det er «absurd» at kontrollørene instrueres til å kun observere gjestene på avstand.

— Kontrollørene ser kun på ytre atferd. Den trenger ikke si noe om bevisstheten hos personen. Hvis du ikke observerer dette på nært hold, er det jo utrolig lett å ta feil, sier Greni.

Han mener situasjonen ble uholdbar for utelivsbransjen da det ble slutt på at politiet gjennomførte skjenkekontrollene.

— Med politiet var det ingen problemer. Men når man slipper til amatører, må de få en bedre veiledning å jobbe etter, mener Greni.

Han sier han er overbevist om at det nå kommer til å skje noe med kommunens veiledning for skjenkekontrollørene.

Har skjenkekontrollørene kontroll? Diskuter her!

Bergens Tidende
VEGAR VALDE