• Det er bra at politiet er streng med dem som blir tatt med falsk legitimasjon. 16-17-åringer har ikke noe på byen å gjøre, mener Stine Lise Michelsen og Maj Helen Halvorsen.

KRISTIN JANSEN

LINN CHATRIN OLSEN (foto)

Sammen med kameraten Roger Steen tilbringer de søndagskvelden ved et av bordene på Bergen Kino. Jentene vet godt hvordan det er å sitte hjemme og ha lyst til å gå på byen. De er fremdeles bare 17 år og ikke gamle nok til å komme seg inn på utestedene på lovlig vis, men de lar seg ikke friste til å bruke falsk legitimasjon.

— Mange av vennene mine gjør det, men jeg tør ikke ta sjansen på å bli tatt. Dessuten tenker jeg at det blir gøyere å gå ut når jeg fyller 18 hvis jeg ikke har gjort det før, sier Maj Helen.

Verken hun eller vennene hennes var klar over de store konsekvensene av å bli tatt med falskt id-kort før Bergens Tidende fortalte dem det.

— Dette visste jeg ikke, men jeg skjønner jo at politiet må reagere. Falsk legitimasjon er tross alt ulovlig, sier Stine Lise.

Roger er 21 år og har for lengst begynt å gå ut i helgene. Han er enig i at de som blir tatt må få straff, men i motsetning til venninnene sine synes han det er litt for strengt å stenge dem ute fra yrker og utdanninger.

— Det er litt voldsomt å miste så mange muligheter. De fleste tenker jo ikke engang over at de kan bli tatt, sier Roger.

Vennene tror ikke at ungdommene som bruker falsk legitimasjon kjenner til hva som kan skje hvis de blir tatt.

— Jeg tror folk flest ikke vet om det, og hvis de gjør det, så bryr de seg ikke likevel. Mange har utrolig lyst til å gå på byen selv om de ikke er gammel nok, tror Maj Helen.

— Hva tror dere er grunnen til at så mange bruker falskt id-kort?

— Tenåringer som ikke er myndig har ingen steder å være. På Sandsli har de lagt ned ungdomsdiskoteket og da er det hjemme-alene-fester og til byen som blir alternativet, sier Maj Helen.

<b>KJENNER MANGE:</b> Stine Lise Michelsen (17), Maj Helen Halvorsen (17) og Roger Steen (21) kjenner mange som bruker falskt id-kort. De tror at ungdommene ikke er klar over hvilke konsekvenser det kan få for dem.