Rastafletter, dreadlocks, extensions (farget løshår), kongrood (mønster i hodebunnen), korketrekkere, store krøller, små krøller og krus i alle regnbuens farger. Innehaver Broh fletter, sveiser og syr.

— Her gjør vi det kunden måtte ønske, det er bare å bruke fantasien, sier Melanie. Selv har hun flotte krøller langt nedover ryggen. Ikke «egne» – egentlig har hun mye kortere hår enn de fleste av kundene.

Seksten timer - seks tusen

Men det koster. Skikkelig fancy «afro-look» er ikke akkurat hårbransjens Rema 1000.

Skal du ha dreadlocks må du ut med mellom tolv og atten hundre kroner, rastafletter varierer i forhold til lengde, men skal du ha ned til korsryggen og ha løshår i tillegg må du ut med rundt 2400 kroner. Det er bare å bla opp. Det dyreste er supertynne fletter, som du nesten ikke ser er fletter en gang. Skal du ha sånne helt ned til korsryggen, og ha løshår flettet inn, koster det deg fra 6000 til 6500. Og du må ofre seksten hårsåre timer før Melanie er ferdig med deg. Til gjengjeld er du nok sikret oppmerksomhet ved bardisken.

Fra afro til fletter

I frisørstolen sitter Showdegmo (22), han skal få orden på sitt store, krøllete afrohår.

— Ja, nå er det på tide med fletter igjen. Jeg går her hver andre uke for å ordne håret. Det er viktig å skifte stil ofte, forklarer han. Nå har han dessuten fått så langt hår at frisøren ikke trenger å bruke ekstra hår til flettene.

Showdegmo nyter hårpleien i stolen. Utrolig, slik Melanie herjer på.

— Nei, det går greit. Det er alltid litt vondt i begynnelsen, men når du går så ofte til frisør som det jeg gjør, så går det helt fint. Og Ingen kan gjøre det så fort som Melanie, hun er best i byen, forteller Showdegmo.

Ikke bare å vaske

Rastafletter tar det henne cirka fem timer å gjøre. Da holder flettene i rundt tre måneder.

Det gjør som regel litt vondt første dag.

— Hva med vasking, blir ikke flettene ødelagt?

— Nei, det går kjempefint. Men vask det bare rundt to ganger per uke, forklarer Melanie.

Dreadlocks er det verre med, da må du vente i tre uker før du tar den første vasken. Deretter kan du bare vaske håret en gang i uken. Tre måneder senere må du ha etterbehandling på denne frisyren. Hva dreadlocks er? Kort sagt bustete, tvinnet, ubørstet hår innsmurt med forskjellige midler - Bob Marley-look.

«Afro er for alle»

Melanie har lang fartstid som afrofrisør. I Bergen har hun drevet i fire år.

— Jeg har jobbet i diverse land, og før jeg kom til Bergen jobbet jeg lenge i Oslo. Der hadde jeg masse kunder fra Bergen, derfor kom jeg på tanken å starte salong her i byen, forteller hun. Den hårfine damen har holdt på i yrket i femten år.

Kundene kommer fra mange land, men de fleste er norske.

— Selv om du har tynt, pistrete hår så kan du få flotte afrofrisyrer. Alle kan få afrofrisyre.

Mange tror det er bare for ungdom. Det stemmer ikke, sier Melanie.

Og selv om vinter og kulde nå er over oss, har hun nok å henge de kjappe fingrene sine i.

Så holder hun varmen mens hun venter på sommeren.

FIKSER FLETTER: Melanie Broh i full konsentrasjon med håret til Showdegmo. Han fikser seg på håret hos henne annenhver uke. Denne gangen ville han ha fletter. FOTO: BJØRN ERIK LARSEN