Oslo: Snø. Snø. Og litt mer snø.

Minus fire. Folk kaver over 61 centimeter nysnødde fortau, dypper skoene i iskalde snøhull, stanger barnevognen mot brøytekantene. Bilen er om mulig enda mindre effektiv som fremkomstmiddel. Rushtrafikken starter tre kvarter tidligere enn vanlig denne dagen.

Bergen: Sol. Sol. Og litt mer sol.

Minus én grad. Folk kaver seg bortover tørr asfalt, dypper fridagene i varm vinterferie, stanger timene mot kaffe, kakao og turløyper. Rushtrafikk? Er det den oppover mot Fløyen du tenker på? Una, Trym og Aurora fra Vinterdalen barnehage nyter dagen fra Fjellsiden. Fuglene flyter under klar himmel over Smålungeren.

Vinter kan være så mangt. Avhengig av hvor du bor i landet, selvfølgelig.

Ikke det at vi liker å være kjipe. Men da vi ringte onkel, tante, venn, kollega i Oslo i går, merket vi at det ble enda litt vakrere, varmere, mer vidunderlig i Bergen.

— Kaldt? Nei, e du galen? Solen varmer godt her hos oss. Ja, altså sist uke, då hadde vi den varmeste februardagen gjennom tidene, 13,2 grader. Utrolig ka? Kan'kje klage her i Bergen om dagen. Kordan e' det hos dåkkar då? Nåkke rekord i Oslo?

Send en solhilsen til en østlandsvenn her

Tja. Det begynner å nærme seg. Tidenes dypeste snøfonn i Oslo i mars ble målt til 74 centimeter i 1968. Meteorologene regner med at snøen kommer til å passere 70 centimeter i dag.

Det er vel lov å «døppe» noen hvis de er større enn oss? Særlig hvis de har plaget oss med vonde statistikker over mange år. Det er vanskelig å stikke under stol at Oslo har vunnet de fleste rundene med penværsdager. I fjor kunne Bergen telle til 35. Men én godværsdag i ferien teller vel for to solstrålende hverdager? Vi ska'kje klage. I alle fall ikke så lenge solen legger sitt nærvær i Bergen til skoleferien.

Og, kjære Oslo, bare for å stikke kniven enda litt dypere. Været har planlagt dagen i dag på følgende måte:

Oslo: Minus én. Enda mer snø.

Bergen: Pluss én. Enda mer sol.

Solen dør ikke ut før om fem millioner år. Heia Bergen, vi kan ennå vinne!

Ps!

I natt var det minus 5,1 grader i Bergen.

Se video av hvordan bergenserne koser seg i solen!