Ambulansetjenesten i Bergen har registrert 13 opiod-overdoser etter at Nygårdsparken stengte.

Tallet ble hentet inn fredag ettermiddag, snart to uker etter stengingen av Nord-Europas største åpne russcene. To dager etter stengingen ble det registrert hele 15 overdoser totalt på rusakutten, men dette gjaldt også overdoser forårsaket av andre rusmidler enn for eksempel heroin.

— Dette utgjør ingen dramatisk oppgang i antall overdoser, sier Guttorm Brattebø, leder for akuttmedisinsk avdeling i Helse Bergen.

Rundt en overdose om dagen, som skyldes heroin eller medikamenter, ble også registrert da øvre del av Nygårdsparken ble benyttet av byens rusmisbrukere.

Flere til rusakutten

Brattebø mener to uker er for kort tid til å trekke konklusjoner i forhold til antall overdoser.

Ambulansetjenesten har derimot registrert en økning i antall rusoppdrag.

— Etter stengingen har vi kjørt flere personer enn vanlig til rusakutten, sier Brattebø.

— Hva betyr det?

— Dette kan ha sammenheng med at rusmisbrukerne er mer synlige i bybildet nå. En bevisstløs person i Nygårdsparken før stengningen, vakte ikke den samme oppstandelse som en bevisstløs person midt i sentrum gjør nå. Vi får rett og slett flere meldinger om personer som trenger hjelp, sier han

- Gi MO-sentrene mer tid

Bergen kommunes ruskoordinator sier MO-sentrene begynner å fungere.

— Vi er overrasket over hvor godt sentrene har vært besøk siden i sommer. De åpnet midt i ferien da det var sol og varmt vær. At såpass mange fant veien ut av bykjernen så tidlig er positivt. Vi har registrert 500 besøk på Nesttun og rundt 100 besøk på Wergeland siden åpningen i sommer, sier Marit Sagen Grung, Bergen kommunes ruskoordinator.

Hun mener både sentrene på Nesttun og Wergeland vil bli benyttet av flere fremover.

— Vi må la sentrene få litt mer tid. Ofte er det slik at disse tilbudene trenger å bli kjent i miljøet via misbrukerne selv, og ikke via informasjonskampanjer, sier hun, og legger til:

— Jeg mener at MO-sentrene fungerer godt som et differensiert tilbud, men det opp til brukerne om de vil benytte tilbudet. Jeg tror heller det ikke er noe problem å ta seg fra bykjernen til sentrene på Wergeland og Nesttun.

- Vil være misbrukere i sentrum

Ruskoordinatoren ber bergenserne venne seg til en økt andel av synlige rusavhengige etter stengingen av parken.

— Folk må forvente å se rusmisbrukere i bybildet. Hvor synlige de er, kommer til å variere. Vi har faktisk stengt et område i Nygårdsparken hvor de har oppholdt seg, sier hun.

— Hva tenker du om debatten rundt de store bøtene til rusmisbrukerne?

— Det er ingen som bøtelegges fordi de ser slitne ut. De må faktisk provosere ved å foreta seg noe ulovlig, sier hun.