Nasjonalmonumentet fra 1200-tallet er det man må kalle et storslått, men utrendy lokale for unge festløver. Lørdag kveld holder prinsessen bursdagsbankett for over 100 gjester i Håkonshallen.

— Det er kanskje ikke akkurat det lokalet jeg ville valgt selv, hvis jeg fylte 30 år, sier Wi-becke Lie, NTB-journalist med kongestoff som spesialfelt.

Mens informasjonsrådgiver Hans Geelmuyden er svært begeistret over prinsessens valg av festlokale.

— Håkonshallen er Norges flotteste offisielle bygg, med kulisser som gjør folk av folk Vi får tro at denne festen ikke utvikler seg til et houseparty, og ha tillit til at vennene til Märtha Louise vet å oppføre seg, knegger Geelmuyden.

Ikke siden 1300-tallet

Det er lenge siden sist de kongelige feiret bryllup eller bursdager i den mektige steinhallen på Bryggen.

ý Etter at Kongen flyttet setet fra Bergen tidlig på 1300-tallet, har så vidt jeg vet ingen kongelig feiret slike dager her. Man kan vel si at det er nokså uvanlig at kongehuset feirer bursdager andre steder enn i Oslo, sier amanuensis ved Bryggens Museum, Per Solberg, til BT.

Bryggens Museum har det museumsfaglige og administrative ansvaret for Håkonshallen, som primært brukes som representasjonslokale for stat, fylkeskommune og kommune.

Svinedyr leie

Øvrig bruk utover dette er sterkt begrenset - og dessuten svinedyr: Bare leieprisen er 23.000 kroner. I tillegg kommer kuvertprisen, som kan bli ganske dyr i Håkonshallen, garderobe, rengjøring, m.m.

— Dessuten er det en egen post som heter "knust/forsvunnet", som kan variere fra null til mange tusen kroner. Min private mening er at folk av og til tar med seg dekketøy og service som suvenirer. Men dette er spesialdesignet for hallen, og koster mye å supplere. Så enkelte arrangører har fått seg litt av en overraskelse, forteller Solberg.

Også Solberg synes at prinsessen gjorde et godt valg, da hun bestemte seg for å holde bursdagsmiddag i Håkonshallen.

— Man vil vel neppe velge et poporkester til å spille, men utover det vil hallen være helt ut-merket. Det blir en stilig feiring, absolutt!

PRINSESSEFEST: Neste helg feires prinsesse Märtha Louises 30-årsdag. Sikkerheten står i høysetet.