Jens Stoltenberg vil være den mest moderate kraften i en rød-grønn regjering, sammenliknet med de reformivrige i SV og Sp. Likevel har Stoltenberg på mange områder beveget seg lenger til venstre de siste årene. I går tilbød han landsmøtet stort sett bare gode sosialdemokratiske slagord. For Stoltenberg har vært statsminister før, og husker hva ansvarlighet betyr. Han vil ikke ha noen bumeranger i hodet når den rød-grønne regjeringen er på beina. Derfor ble det svært få konkrete løfter i Folkets Hus i Oslo i går.

En ikke-sak

Striden om den vanskelige EU-saken som splitter både Arbeiderpartiet og en fremtidig rød-grønn-regjering, begravde han etter beste evne. Han snakket heller om styrking av FNs myndighet, økt internasjonal handel gjennom EØS-avtalen og WTO, og miljøpolitikk gjennom Kyoto-avtalen. Om EU sa Stoltenberg rett ut at det ikke skulle vær et tema for Aps 60. ordinære landsmøte.

Han fikk istedenfor applaus da han lovet å satse mer på fellesskapsløsninger, arbeid til alle og å bekjempe økte ulikheter «som har vært en villet politikk fra høyresiden».

Det andre ideologiske høydepunktet ble understreking av kampen mot privatskolene, og for den offentlige fellesskolen. Som eksempel trakk han frem Trondheim Katedralskole som er like gammel som Nidarosdomen.

Mange, mange milliarder

— Skolen har overlevd svartedauden, dansketiden, Karl den tolvtes okkupasjon av Trondheim, unionstiden med Sverige, første og annen verdenskrig. Men det er høyst usikkert om den overlever Kristin Clemet, sa Stoltenberg.

Mange sperret øynene opp da han lovet «mange, mange milliarder kroner» mer til kommunesektoren. Betydningen av det løftet er neppe så stort som det høres ut som, fordi kommunesektoren uansett vil få mer penger i årene som kommer - uavhengig av hvem som styrer.

Thorbjørn Jagland skapte store forventningen om en ny sosialdemokratisk politikk, men endte opp som fange i sitt norske hus, før hele prosjektet havarerte. Stoltenberg selger velkjent sosialdemokratisk politikk, uten å skape forventninger om store endringer og et nytt sosialdemokratisk prosjekt. Det kan gi ham fire år i statsministerstolen.